fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Autonomni taxi dolazi do kraja desetljeća

Autor: Index.hr

DAIMLER i Bosch su udružili snage na projektu razvoja potpuno autonomnog vozila čiji bi primjerci na ceste trebali stići početkom 2020. godine.

Ovim projektom tvrtke su postavile jasan cilj, a to je da do početka novog desetljeća imaju implementirane tehnologije potpuno autonomne vožnje u automobilu spremnom za serijsku proizvodnju.

Sustavi autonomne vožnje trebali bi doprinijeti boljoj protočnosti u urbanim područjima, ali i dodatno popularizirati uslugu car sharinga. Osim što će automobil moći koristiti osobe bez vozačke dozvole, ove će tehnologije omogućiti potpuno novi način korištenja automobila. Samovozeći Mercedes će tako bez vozača moći voziti do odredišta, a korisnici će ga dijeliti kroz uslugu prijevoza putem svojeg pametnog telefona.

Prema njihovoj viziji, korisnici će moći naručiti autonomni taksi preko aplikacije na mobitelu. Autonomni Mercedes taksi stiže na zadanu adresu, a korisnik tada može birati između automatizirane vožnje ili ručnog upravljanja automobilom. Kada završi s vožnjom, automobil samostalno odlazi na sljedeću adresu na koju je pozvan.

Podsjetimo, slične tehnološke projekte pokrenuo je i BMW čiji su partneri Intel i Mobileye, dok su partneri Volva na razvoju sustava autonomne vožnje Autoliv i Nvidia. Po svemu sudeći očekuje nas vrlo neizvjestan finišu u kojem je doista teško procijeniti tko će biti prvi.

Autor: Index.hr
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});