fbpx

Bernie Ecclestone više nije prvi čovjek Formule 1 nakon što je najbrži cirkus na svijetu preuzeo američki gigant Liberty Media

Autor: Klix.ba

LONDON - Bernie Ecclestone više nije prvi čovjek Formule 1 nakon što je najbrži cirkus na svijetu preuzeo američki gigant Liberty Media, što je koštalo 8 milijardi dolara.

Osamdesetšestogodišnji Ecclestone je bio na čelu Formule 1 gotovo 40 godina, a sada je dobio funkciju počasnog predsjednika, ali i savjetnika uprave. Naslijedio ga je Chase Carey.

Liberty je u Formulu 1 vratio i bivšeg šefa Mercedesa Rossa Brawna. Bivši tehnički direktor Ferrarija, koji je bio konsultant u Libertyju, od sada će voditi sportski i tehnički dio u Formuli 1. Ecclestone je u ponedjeljak izjavio da je “prisiljen” da se povuče.

“Otpušten sam, to je zvanično. Više ne vodim kompaniju. Moju poziciju je preuzeo Chase Carey”, izjavio je Ecclestone.

Dodao je da ne zna što znači njegova nova titula.

Liberty je započeo preuzimanje Formule 1 u septembru, a u januaru su riješena dva preostala problema. Proces je završen u ponedjeljak, a Liberty Media će promijeniti ime u Formula 1 Group.

Novo ime u Formuli 1 je i bivši direktor ESPN-a Sean Bratches koji će se brinuti za komercijalni dio.

Šezdesetdvogodišnji Brawn stoji iza svih sedam titula bivšeg prvaka Formule 1 Michaela Schumachera, koje je Nijemac osvojio vozeći za Benetton i Ferrari. Brawn je osvojio titulu i s vlastitim timom 2009. godine, kada je vozač bio Jenson Button. Potom je prešao u Mercedes, gdje je postavio temelje za titule Lewisa Hamiltona i Nice Rosberga.

Autor: Klix.ba

ZADNJE VIJESTI