fbpx

Cijena dizelskih vozila padat će u idućoj godini i do 50 posto

Autor: Večernji list

STUTTGART - Dizelski automobili lagano se iskorjenjuju s cestovnih pravaca u svijetu, a začetnik ideje je Njemačka koja se, kao najmoćnija sila Europske unije, krenula obračunavati s onečišćenjem. Tako je Sud u Stuttgartu odlučio da u prijestolnici Mercedesa i Porschea zabrane dizelaše, i to od 1. siječnja 2018. Onda su zemlje u kojima su dizel automobili dopušteni krenuli s masovnijim uvozom takvih vozila u svoju zemlju. Među njima je i BiH.

Čeka se nova godina

Sugovornici tvrde da će cijene automobila u Njemačkoj pasti od nove godine. – To se po logici stvari mora dogoditi. Njemačka će davati novčane poticaje za one koji se žele riješiti dizelskih automobila. U toj zemlji se pravila poštuju i ako je sud nešto odlučio, onda se to mora poštivati. Stoga se ljudi rješavaju dizelaša. Već sada se oni mogu dobiti po nižim cijenama, a nakon nove godine trebale bi dodatno pasti. Čak i do 50 posto će u Njemačkoj pasti cijena za neke automobile i zato treba čekati da zakon stupi na snagu – govori nam prodavač automobila iz Hercegovine koji se bavi ovim poslom.
Po uzoru na Stuttgart i drugi njemački gradovi će početi pratiti ovaj trend, a od europskih prijestolnica istu odluku najavili su grčka Atena, francuski Pariz i španjolski Madrid. A u BiH stvari stoje tako da je broj automobila s dizelskim motorom u odnosu na broj benzinaca čak 75 : 25. Senad Olovčić, prvi čovjek Porschea u BiH, ističe za Klix da će ovaj proces iskorjenjivanja dizelaša s bh. cesta biti dugotrajan.

Na kraju krajeva, ovo nije ni blizu moćna zemlja kao Njemačka da bi subvencionirala kupnju novih automobila, a riješila se dizelaša iz uporabe.

Cijene rabljenih klasičnih vozila će biti povoljnije radi rješavanja ‘problema’ Zapada, ali isto tako i mač s dvije oštrice za naše kupce, s obzirom na to da će BiH statusom pridruživanja EU biti pod pritiskom novih europskih regulativa. Na kraju će ta uvezena vozila u konačnici gubiti vrijednost kao polovna i biti iz godine u godinu sve veće breme za vlasnike. Poznato je da su dizelski motori zbog emisije CO2 i najveći zagađivači prirodnog okoliša. Činjenica je i da naprimjer današnji benzinski TSI motori iz VW koncerna imaju potrošnju gotovo kao i dizelski. Iako smo mi tradicionalno ‘dizelsko tržište’, u tranzicijskoj fazi prema električnim automobilima koji su budućnost, očekujemo da će naši TSI motori biti odgovarajuće rješenje – istaknuo je direktor tvrtke. Također, informacije o zabrani dizelaša u Europi zabrinule su i pojedine bh. kupce automobila koji se pomalo okreću benzincima, ali i nekim novim konceptima, kao što su električni automobili koji će u budućnosti postati realnost.

Skupa carina i porezi

Ipak, ne očekuje se da će dizel biti iskorijenjen u BiH idućih 10 godina. Naprotiv, njega će biti na cestama. Još ako se uzme u obzir da su carine na klasična vozila uz električni pogon 15 posto, a uz to plaća se i PDV od 17 posto jasno je da će i dalje najbolja opcija biti standardni automobili na koje su bh. građani navikli.

Tako bi iduća godina za one koji žele mijenjati automobil mogla biti jedna od boljih. Unatoč tome, dugoročno gledajući pitanje je koliko su automobili s dizelskim motorima pametan izbor ako ćemo ih jedino u BiH moći još dugo voziti.

Autor: Večernji list

ZADNJE VIJESTI