fbpx

IDETE NA ODMOR SVOJIM AUTOMOBILOM? Evo kakve su cijene goriva u regiji

Autor: Dnevni avaz

SARAJEVO - Planirate na godišnji odmor. Često naravno razmišljate da li je isplativije na put krenuti avionom, autobusom, vozom ili osobnim automobilom.

Prije nego što uzmete kalkulator u ruke i vidite koliko vam je novca dovoljno da biste s obitelji bezbrižno odmorili, ekipa portala Avaz.ba potrudila se da pomogne svima koji namjeravaju na put krenuti svojim automobilom.

Prosjek cijena

Napravili smo kratki prosjek cijena goriva u zemljama regije, jer ne vjerujemo da će se većina odlučiti da odmor provedu u Francuskoj, Španjolskoj ili Italiji, a da uz sve krenu na putovanje svojim ljubimcima na četiri točka.

Izraženo u eurima, prema srednjem kursu nacionalnih banaka, benzin je najskuplji u Grčkoj, gdje litar košta 1,54 eura, a slijedi Albanija s cijenom od 1,29 eura, zatim Slovenija sa 1,25 eura, Hrvatska sa 1,23 eura, Crna Gora sa 1,22 eura te Srbija 1,18 eura po litri benzina BMB 95.

Koristan savjet je svakako, da prije nego krenete iz Bosne i Hercegovine, napunite svoj rezervoar benzinom, jer je ono najjeftinije u Bosni i Hercegovini (0,92 eura), dok recimo u Makedoniji iznosi točno – euro.

Kada je riječ o dizelu, Albanija predvodi na listi zemalja regije prema visini cijene s iznosom od 1,27 eura, iza nje je Grčka sa 1,26 eura, dok je na trećoj poziciji Srbija sa 1,22 eura.

U Hrvatskoj dizel košta 1,11 eura, u Mađarskoj 1,08, a u Crnoj Gori 1,07 eura.

Naravno, i u ovom slučaju je važno da napunite rezervoar dizelom, ako krećete na put iz BiH. Najnižu cijenu dizela u regiji plaćaju Makedonci 0,77, dok je kod nas u BiH – 0,9 eura.

Isplativi auto-plin

U slučaju da je tečni naftni gas (auto-gas) pogonsko gorivo za vaš automobil i tu smo napravili kalkulacije cijena goriva u regiji.

Najskuplji autoplin se plaća u Grčkoj, 0,79 eura po litri, zatim u Mađarskoj 0,68 eura, Sloveniji 0,65 te Srbiji 0,62 eura.

U Crnoj Gori se ovo gorivo plaća 0,6 eura, u Hrvatskoj 0,51, a najmanje košta kod nas u BiH (0,39 eura) te i u Rumunjskoj 0,43 eura.

Autor: Dnevni avaz

ZADNJE VIJESTI