fbpx

Kako i zašto biste trebali prati motor svog automobila!

Autor: Automobili.hr

“Uzalud ti je to pranje motora, radit će ti isto kao i prije”… ili “Ma samo peri, ništa mu neće biti, prodisat će punim plućima” su dva različita stava oko teme pranja motora. Svima je trn u oku kad im je cijeli automobil čist i sređen, a motor prljav i mastan. Što onda napraviti?

Prvo, prosječna starost automobila u Hrvatskoj je 13 godina. Stoga treba naglasiti pravilo za one koji posjeduju nešto stariji automobil. Naime, mogu zadovoljno trljati ruke jer kod starijih modela ima naravno manje elektronike, ali opet nije bezopasno. Kako se vi kao vlasnik ili možda neki budući kupac vašeg automobila ne bi šokirao kad bi digli poklopac motora, preporučuje se pranje automobila kako bi se otklonile sve naslage masnoća, blata, ulja, itd. Bitno je nakon pranja komprimiranim zrakom posušiti bitne električne sklopove, kablove za svjećice te razvodnik paljenja. Osim što će motor izgledati urednije (možda će to izmamiti novog kupca), ispiranjem možemo unaprijed spriječiti neka ozbiljna oštećenja motora (vizualna provjera propuštanja ulja ili vode), a precizni kupci i mehaničari mogu zapaziti pohabanost plastičnih i gumenih crijeva.

Očito je da prati motor i prostor oko njega uopće nije loše, dapače, pridonijet će barem malo određenoj sigurnosti i duljem trajanju vozila. Ovaj uvod vam ne govori naravno da odmah odete u dvorište ili u praonicu i jakim šmrkom operete motor jer sve ima svoja pravila i neki dijelovi ne bi dobro podnijeli vlagu, bezobzira što je motor spreman svašta pretrpjeti. Većina nas volimo sami njegovati automobil, pa evo kratkih uputa ako se bacite na čišćenje motora.

Za početak, motor treba prati ujutro kad je hladan. Zatim, odmah si računajte da vam treba kompresor za zrak jer ćete s njime izbjeći štetu od vode na elektroničkim jedinicama. One dijelove koji su vidljivi dobro očistiti od lišća i osušenih masnoća, uz veliki oprez oko elektronike. Pitate se koje sredstvo koristiti za pranje motora? Preporučuje se antikorozivni sprej za odmašćivanje.

Alternator te sve kablove, filtere, usis zraka bi valjalo zamotati najlonskim vrećicama. Kad se ispire, ne treba “okupati” motor bespotrebno ogromnom količinom vode već onoliko koliko je potrebno da se sredstva isperu i to normalnim mlazom. Ako baš jako strahujete od oštećenja, onda će poslužiti i vlažna krpa za uklanjanje ostalih nečistoća. Za konačno sušenje se uzima kompresor. Ako niste sigurni i smatrate da bi nanijeli štetu pranjem, postoje praonice u kojima se mogu specijalno posvetiti čišćenju motora i riješiti vas muka i nedoumica. Ovim zahvatima motor radi efikasnije jer nema na sebi teret masnoće, blata i soli koja bi mogla napraviti nevolje pogotovo nakon ovih zimskih dana. U prilogu je 20-minutni video koji detaljno sve pokazuje.

Autor: Automobili.hr

ZADNJE VIJESTI