fbpx

Nelogičnosti Zakona u prometu na području Kantona Sarajevo

Autor: Dnevno.ba

SARAJEVO - Primjena i provedba novčanih kazni za fizička lica - vozače motornih vozila po osnovu odredaba Zakona o uređenju prometa u Kantonu Sarajevo...

Kratko priopćenje smo dali 29. srpnja, a prije objavljivanja u službnom glasilu Objava je izvršena u broju 30/17 SN KS, od 03. srpnja i Zakon je stupio na snagu 11. srpnja.

Očekivalo se da će se u periodu objave, sagledati Kaznene odredbe, posebno odredbe o prekršajima fizičkih lica – vozača motornih vozila, kako bi se izvršilo preciziranje prekršitelja u članu 105. Zakona.

Naime, tri člana Zakona reguliraju kaznene odredbe i i to:

Član 103.

1. Novčanom kaznom u iznosu od 500 do 3.000 KM kaznit će se za prekršaj pravno lice: nabrajaju se članovi iz Zakona, kod kojih se postupa suprotno od odredbi, odnosno njihovo kršenje.

2. Novčanom kaznom u iznosu od 200 do 2.000 KM, kaznit će se odgovorno lice u pravnom licu, ako: nabrajaju se članovi iz Zakona kod kojih se postupa suprotno od odredbi, odnosno njihovo kršenje.

Član 104 .

1. Novčanom kaznom u iznosu od 200 do 2.000 KM kaznit će se lice koje obavlja samostalnu djelatnost – obrt, za prekršaj, ako: nabrajaju se članovi iz Zakona, kod kojih se postupa suprotno od odredbi, odnosno njihovo kršenje.

Član 105 .

1. Novčanom kaznom u iznosu 100 do 300 KM kaznit će se za prekršaj fizičko lice – ako postupi suprotno odredbama člana 33 Zakona.

2. Novčanom kaznom u iznosu od 50 do 250 KM kaznit će se za prekršaj fizižko lice-vozač motornog vozila, ako: nabrajaju se članovi iz Zakona, kod kojih se postupa suprotno od odredbi, odnosno njihovo kršenje.

Može se zamijetiti da su u Članu 105 prekršitelji: fizička lica – vozači motornog vozila. Međutim u pojedinim članovima Zakona, na koje se poziva član 105., nailazimo da su prekršitelji i oni koji nisu vozači motornog vozila.

Npr. Član 33. stav (2) stoji vozači motocikla, lakog motocikla.

Član 30. Obaveze u prometu : vozači motornih vozila i drugih vozila, vozači bicikla i pješaci.

Članovi 35. i 36. obaveze i ograničenje kretanja pješaka.

Član 37. Trotoari.

Član 39. Biciklističke staze.

Član 56. Način uklanjanja bespravno postavljenih predmeta i uređaja.

Član 57. Izlaganje motornih vozila i obaveze prodavalaca.

Čl. 58. do 62. Za životinje: vođenje životinja, nadzor nad životinjama, uvjeti vođenja životinja, vođenje životinja u grupama, uvjeti jahanja životinja.

Čl.63. do 65. Traktori u prometu i prevoz lica traktorima.

Član 66. Turistički vlak.

Član 67. i 68. Promet zaprežnih vozila i zabrana njihovih kretanja.

Član 74. Učešće djece u prometu

Čl. 76. i 77. dužnost službenih lica u prometnoj nezgodi.

Čl. 78. i 79. Sportske priredbe.

Član 85. Vozači tramvaja.

Član 93. Održavanje javnog zelenila.

Postavlja se pitanje, kako podnijeti prekršajnu prijavu protiv lica koje nije fizičko lice – vozač motornog vozila, kako to regulira Član 105. Zakona. Recimo da je to fizičko lice: pješak, biciklista, vozač motocikla, vozač tramvaja, vozač traktora ili da se radi o vlasniku životinja, održavanju javnih zelenih površina, izlaganje vozila za prodaju.

SET – Samostalni ekspertni tim UGDAU DIF U BIH

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI