fbpx

Nico Rosberg pobjednik VN Belgije!

Autor: gp1.hr

SPA-FRANCORCHAMPS - Nico Rosberg u Mercedesu pobjednik je Velike nagrade Belgije. Drugo mjesto pripalo je Red Bullovom Danielu Ricciardu, a svoj bolid je do trećeg mjesta dovezao drugi Mercedesov vozač, Lewis Hamilton.

Četvrto mjesto pripalo je Nici Hulkenbergu koji je imao sjajan start u utrku te je u jednom periodu utrke bio i drugi vozač. Dobar rezultat Force Indije zaključio je Sergio Perez s petim mjestom, a šesto mjesto je pripalo Sebastianu Vettelu u Ferrariju. Krug osvajača bodova zatvaraju Alonso, Bottas, Raikkonen i Massa.

Već se jučer prognozirao dobar start utrke, ponajviše zbog pomiješanih strategija između vozača. Rosberg, Raikkonen, Vettel i Ricciardo su startali na mekanim gumama, dok je ostatak vozača iz top 10 startao na supersoftu.

Čovjek s pole positiona imao je dobar start u utrku i zadržao je svoju vodeću poziciju. Iza njega je Verstappen imao slab start i oba Ferrarija su prošla ispred. Međutim, u La Sourcezavoju je došlo do dodira između Vettela i Raikkonena i Nijemac se izvrtio na stazi. Finac je imao oštećenje na prednjem krilu i počeo je padati u poretku, a isto se dogodilo i s Verstappenom.

Hulkenberg je iskoristio kaos na vrhu i probio se na drugo mjesto, a sjajne startove je odradio dvojac sa začelja. Nakon prvog kruga Alonso se probio na 12., a Hamilton na 15. mjesto.

U prvom krugu su iz utrke ispali Wehrlein i Button između kojih je došlo do sudara, a iz utrke je odustao i Marcus Ericsson.

Tijekom drugog kruga, pukla je guma na bolidu Carlosa Sainza koja je oštetila njegovo stražnje krilo. Tada je na snagu stupio Virtualni sigurnosni automobil, a Španjolac je svoj bolid parkirao pokraj staze.

U šestom krugu utrke, Kevin Magnussen je na izlasku iz Eau Rougea izgubio kontrolu nad bolidom te je udario u zaštitnu ogradu. Danac je izašao iz bolida šepajući i odmah je na stazu izašao Sigurnosni automobil.

Većina vozača je iskoristila SC te su otišli na promjene u boks. Rosberg i Ricciardo su ostali na stazi, a u tom periodu su najviše profitirali Alonso i Hamilton koji su se probili na četvto i peto mjesto.

Staza se čistila i očekivao se ulazak SC-a u boks, međutim pokazana je crvena zastava zbog oštećenja na zaštitnoj ogradi. To je pogodovalo vozačima koji nisu odradili pitstop te su dobili “besplatnu” promjenu guma. Tijekom stanke za vrijeme crvene zastave, Verstappen je razgovarao sa svojim pit-wallom o incidentu prvog kruga, ali kamere su zabilježile moguću pogrešku Nizozemca kod starta. Naime, Verstappen je krivo pozicionirao svoj bolid i prešao je žutu crtu, ali suci nisu istraživali taj incident.
Nakon 15 minuta utrka je opet krenula, SC je odmah ušao u boks, a Rosberg je uspio ostati naprijed ovaj put na medium gumama.

U tom periodu opet smo gledali velike okršaje Raikkonena i Verstappena u kojima se Nizozemac opet gurao i često mijenjao strane na stazi, ali suci nisu reagirali.

U 17. krugu je Vettel počeo popravaljati štetu nastalu lošim startom. Probio se na osmo mjesto, a u tom trenutku se Hamilton probio ispred Alonsa i počeo je ugrožavati Hulkenberga na trećem mjestu. Samo krug poslije, Hamilton je zasjeo na treće mjesto.

U 22. krugu Hamilton je ušao u boks po mekane gume, ali zaustavljanje nije prošlo bez problema i Hulkenberg je uspio vratiti svoju poziciju.

Suci su nakon toga dodijelili Nasru kaznu od pet sekundi jer je u duelu s Oconom otišao izvan staze i stekao prednost.

U periodu od 24. do 27. kruga svi vodeći su odradili svoja posljednja zaustavljanja danas i svi su se odlučili za srednje tvrdu mješavinu.

Do kraja utrke nije bilo većih promjena. Hamilton je uspio vratiti treće mjesto, Vettel se probio na šesto, a Raikkonen je na kraju završio deveti. Alonso će sigurno biti posebno zadovoljan utrkom u koju je startao zadnji, a završio je sedmi. Također, Force India ima razloga za slavlje jer su oni sada četvrta momčad u konstruktorskom poretku. No, najviše razloga za slavlje ima Nico Rosberg koji je došao do svoje prve pobjede u Spa-Francorschampsu.

POREDAK:
1 Rosberg Mercedes 44 1h 44:51.058
2 Ricciardo Red Bull 44 + 0:14.113
3 Hamilton Mercedes 44 + 0:27.634
4 Hulkenberg Force India 44 + 0:35.907
5 Perez Force India 44 + 0:40.660
6 Vettel Ferrari 44 + 0:45.394
7 Alonso McLaren 44 + 0:59.445
8 Bottas Williams 44 + 1:00.151
9 Raikkonen Ferrari 44 + 1:01.109
10 Massa Williams 44 + 1:05.873
11 Verstappen Red Bull 44 + 1:11.138
12 Gutierrez Haas 44 + 1:13.877
13 Grosjean Haas 44 + 1:16.474
14 Kvyat Toro Rosso 44 + 1:27.097
15 Palmer Renault 44 + 1:33.165
16 Ocon Manor 43 + 1 Lap
17 Nasr Sauber 43 + 1 Lap
Magnussen Renault 4 Accident
Ericsson Sauber 2 Retired
Sainz Toro Rosso 1 Tyre Failure
Button McLaren 1 Accident Damage
Wehrlein Manor 0 Accident Damage

Autor: gp1.hr

ZADNJE VIJESTI