fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Njemačka prihvatila zakon o autonomnim vozilima

Autor: Racunalo.com

BERLIN - Gornja kuća Bundestaga odobrila je zakon kojim se utvrđuju uvjeti pod kojima bi se autonomna odnosno samo-vozeća vozila mogla koristiti na njemačkim cestama. Prema zakonu, kojeg je prošle godine predložila kancelarka Angela Merkel, vozač mora biti za volanom u svakom trenutku i spreman za vraćanje kontrole, ako to autonomno vozilo zatraži.

Njemačka je dom nekih od najvećih svjetskih automobilskih tvrtki, uključujući Volkswagen, Daimler i BMW, koji se intenzivno bave tehnologijom koju je njemački ministar prometa Alexander Dobrindt vidio kao “najveću revoluciju mobilnosti od izuma automobila“. Novi propisi omogućuju im da na cesti testiraju vozila na kojima će vozačima biti dopušteno maknu ruke s kola upravljača i pogleda s ceste. Odnosno da mogu pregledavati web ili provjeriti e-poštu dok vozilo samostalno upravlja putem ili kočenjem.

Zakonski propisi zahtijevaju da crna kutija zapiše putovanje u tijeku i prijavi da li je u bilo kojem trenutku vožnje bilo ljudskog vozača ili autopilotnog sustava automobila. To će biti presudno za utvrđivanje krivnje u eventualnim nesrećama. Vozač će podnijeti odgovornost za nesreće koje se održavaju pod njegovim nadzorom, ali ako je odgovoran autopilot sustav odnosno neuspjeh sustava, proizvođač će biti odgovoran. Zakon će se revidirati za dvije godine u svjetlu tehnoloških dostignuća, pri čemu zaštitu podataka i korištenje podataka prikupljenih tijekom vožnje tek treba u potpunosti riješiti.

Tvrtke širom svijeta rade na prototipovima za vozila sa samostalnom vožnjom, ali se takvi automobili ne očekuju za masovno tržište prije 2020. godine.

Autor: Racunalo.com
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});