fbpx

Novi A8 – korak do potpune autonomije?

Autor: Vijesti.hr

Nasuprot Tesli, koji autonomne tehnologije nudi u obliku svojevrsnog predprodukcijskog testa dostupnog javnosti, Audi u novom A8 kreće s visokim stupnjem autonomije iza koje s punom odgovornošću stoji sama kompanija.

Nema ništa dosadnije od vožnje u prometnoj gužvi. Bilo da govorimo o prometnim zastojima na autocesti prema moru ili redovnim jutarnjim gužvama na putu prema poslu, bilo bi lijepo iskoristiti to vrijeme za nešto korisno. Iako već duže vrijeme svjedočimo pokušajima automatizacije upravljanja automobilom Audi je svojim novim modelom A8 među prvima ponudio relativno visok sustav autonomnosti vožnje. Audi “AI traffic jam pilot”, odnosno sustav upravljanja u prometnim zastojima, omogućuje autonomno upravljanje vozilom s vozačem u ulozi svojevrsne pričuve. Na taj je način moguće maknuti pogled s ceste i ostaviti vozilu da samostalno kontrolira upravljač te komande gasa i kočnica.

Audijev sustav nije još uvijek potpuno autonoman, točnije rečeno dovoljno je autonoman da vozač može maknuti ruke s upravljača i prestati obraćati pozornost na promet oko sebe sve dok uvjeti na cesti ispunjavaju određene uvjete. Audijev sustav autonomnog upravljanja u prometnoj gužvi zamišljen je kako bi oslobodio vozača dosadne spore i stani-kreni vožnje u slučaju zastoja na cesti i usporenja prometa. Sustav je aktivan do brzine od 60 km/h i funkcionira na cestama gdje postoji jasna pregrada naspram prometnoj traci koja ide u suprotnom smjeru.

Autor: Vijesti.hr

ZADNJE VIJESTI