fbpx

Otkriveni nezakoniti auto-otpadi

Autor: Dnevno.ba

SARAJEVO - Policijski službenici Federalne uprave policije i županijskih ministarstava unutarnjih poslova u suradnji s Poreznom upravom FBiH, su proveli opsežne dvodnevne koordinirane aktivnosti na području cijele FBiH koja je imala za cilj kontrolu auto-otpada, auto-servisa i drugih poslovnih subjekata koji se bave prodajom polovnih dijelova za putnička motorna vozila.

Ovim operativnim aktivnostima izvršen je pregled i kontrola prema 83 poslovna subjekta u FBiH za koje je postojala sumnja da posluju nelegalno, a kojom prilikom je utvrđeno da su 52 poslovna subjekta nelegalna, a 12 legalna, dok se za preostalih 19 vrše dodatne provjere i kontrola.

Za nelegalne poslovne subjekte Porezna uprava FBiH je izdala u skladu sa zakonskim propisima Rješenja o zabrani obavljanja djelatnosti te izvršila pečaćenje objekta kao i izdavala prema određenim poslovnim subjektima i odgovarajuće prekršajne naloge.

Prilikom ovih aktivnosti pronađeno je i zapečaćeno više od 130 putničkih motornih vozila, 16 kombi vozila, više desetina motora i mjenjača za putnička motorna vozila, 350 šasija od putničkih motornih vozila te veće količine dijelova od istih.

Ove aktivnosti su samo dio mjera i radnji koje provedi Federalna uprava policije u suradnji sa Kantonalnim ministarstvima unutrašnjih poslova i drugim nadležnim institucijama za provođenje Zakona u cilju borbe protiv organiziranog kriminala u vezi sa otuđenjima motornih vozila.

Podsjećamo, otuđena motorna vozila nerijetko završavaju auto-otpadima gdje se rasklapaju s ciljem daljnje preprodaje dijelova od istih, priopćeno je iz FUP-a.

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI