fbpx

U RS-u od putarine lani prikupljeno oko osam milijuna KM

Autor: Fena

BANJA LUKA - Ostvareni prihodi po osnovu naplate putarine na autoputu Banja Luka - Gradiška u prošloj godini su bez PDV-a iznosili četiri milijuna, a troškovi organizacije naplate putarine oko 1,1 milijun KM.

Prihodi od putarine na dijelu autoputa „9.siječanj“, dionici Doboj – Prnjavor, lani su također iznosili oko 4,1 milion, a troškovi organizacije njene naplate nešto više od 1,1 milijuna maraka.

Učešće troškova organizacije naplate u prihodima koji se po tom osnovu prikupe na oba autuputa je nešto veće od 27 posto, podaci su entitetskog Ministarstva saobraćaja i veza dati na pitanje poslanika SDS-a u Narodnoj skupštini RS-a Novaka Motike.

Na autoputu Banja Luka-Bosanska Gradiška mjesečno se u prosjeku naplati putarine u iznosu od 334.382 KM, a na autoputu „9.januar“ 340.859 KM, dok mjesečni troškovi za rad sistema naplate i plate radnika u ovom periodu na autoputevima prosječno iznose oko 91.000.

Naplatna stanica „Jakupovci“ počela je s radom 16. ožujka 2015. godine, sistem naplate putarine na autoputu „9. siječanj“ Banja Luka – Doboj, dionica Doboj – Prnjavor, pušten je u rad 26. prosinca 2016. godine, a dionica autoputa od Mahovljana do Drugovića 1.listopada 2016. godine.

U ovoj godini najavljeno je otvaranje cjelokupne trase autoputa Banja Luka – Doboj, za čiju izgradnju će biti utrošeno oko 400 milijuna eura, iz kredita Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i Evropske investicione banke (EIB).

S druge strane, u Federaciji BiH je za pola prošle godine prikupljeno gotovo duplo više prihoda od putarine nego u RS-u.

U prvih šest mjeseci 2017. godine Javno poduzeće „Autoceste Federacije Bosne i Hercegovine“ ostvarilo je prihode od putarine u iznosu od 17.879.875,49 KM.

Autor: Fena

ZADNJE VIJESTI