fbpx

Uvođenje akciza na gorivo dokazuje pljačkaški karakter bh vlasti

Autor: Ekran.ba

SARAJEVO - Prema posljednjim informacijama SDA je uspjela osigurati ruke za uvođenje akciza na gorivo. Time će život u našoj zemlji poskupiti za građane, ali i postati lagodan za vlasti. Kako? Tako što će novcem od kredita MMF-a, biti osigurana sredstva za nova socijalna davanja, odnosno kupovinu glasova vladajućih stranaka.

Izgovor da će se time pokrenuti radovi na koridoru Vc, jednostavno su plitki i glupi. Bivši ministar prometa Emir Bijedić ovih dana je izjavio da je prethodna vlast sadašnjoj SDA-SBB koaliciji i njihovim partnerima ostavila za realizaciju kompletan projekt za tridesetak kilometara autoputa.

Naravno, tih tridesetak kilometara nikada nije izgrađeno, ali je zato smišljen novi/stari način da se građani pljačkaju. Taj način se zove akcize na gorivo, kao uvjet za MMF kredit.

Pri svemu tome sakriva se da je uvođenje akciza samo jedna od mjera osiguranja kredita. Da su vlasti odlučile da smanje administraciju i ukinu razne privilegije za svoje glasače, poput izmišljene kategorije “demobilizirani borac“, sasvim sigurno da akcize ne bi bile potrebne.

Ovako, gotovo je sigurno da će gorivo poskupiti za 18 feninga, a sa njim i drugi proizvodi i usluge. Tako će vlast ne samo dokazati svoju nesposobnost, nego i pljačkaški karakter.

Teško je povjerovati da će gradnja autoputa krenuti i nakon dobijanja kredita od MMF-a. Vlast, ovakvu kakva je, jednostavno ne interesira putna infrastruktura. Osim toga, više nego ikad je jasno da stranke iz RS-a, kao i SDA i SBB ne žele povezivanje s Europom i da su sklonije zatvaranju za EU.

Čuvena “reformska agenda“, koja je samo doprinijela pogoršanju prilika u zemlji, poslužila je za zaustavljanje procesa pridruživanju EU. Skuplji život i manja mobilnost građana, kao posljedice poskupljenja goriva, načini su vladavine vlasti koju ne zanima prosperitet građana. Ali tu i takvu vlast birali su upravo građani! Zato bestidno uvođenje akciza na gorivo nije ništa drugo nego slika vlasti kakvu građani BiH i zaslužuju! Barem do narednih izbora!

Autor: Ekran.ba

ZADNJE VIJESTI