fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

VIDEO: Kineski mega-bus kapaciteta čak 1.200 putnika

Autor: Index.hr

PEKING - Kinezi rješenje za gradske gužve vide u inovativnom autobusu ogromnog kapaciteta koji vozi iznad vozila i time optimizira kapacitet već izgrađenih prometnica.

Punim imenom Transit Elevated Bus (TEB) predstavljen je ovih dana na China Beijing International High-Tech Expo (CHITEC), tehnološkom događaju godine na kojem brojne kompanije pod patronatom državnih vlasti predstavljaju najnovija dostignuća.

Model TEB-a predstavljen je na sajmu kao prvo optimalno rješenje prometnih gužvi sa stanovišta omjera učinkovitosti i cijene. U pravilu se radi o povišenim autobusima koji putuju iznad vozila ne ometajući svakodnevni promet. Širinom zahvaćaju dvije prometne trake, dok ukupna visina iznosi oko 4,5 metara. Pritom velike dimenzije vozila omogućuju ogroman kapacitet – jedan TEB može prevesti oko 1.200 putnika, što je kapacitet desetak gradskih autobusa.

https://youtu.be/APybYjcm_j4

Zahvaljujući solarnim panelima na površini krova ovo je inovativno vozilo prihvatljivo i sa stanovišta ekološkog aspekta. S druge strane “kapacitetom od 1.200 putnika TEB je jednako učinkovit kao podzemna željeznica, a pritom cjelokupna infrastruktura stoji pet puta manje”, izjavio je glavni projektant Bai Zhiming za državnu televiziju.

Shenzhen Huashi Future Parking Equipment je tvrtka koja stoji iza koncepta TEB, a tvrde kako im za implementaciju cjelokupnog sustava treba oko godinu dana. Ekspeditivni Kinezi već najavljuju izgradnju pokusne linije u Qinhuangdau, gradu na sjeveru Kine, i to već u drugoj polovici ove godine.

Lilium_625_25052016

U Europi također ne miruju već najavljuju Lilium, prvu letjelicu za osobne potrebe sa vertikalnim uzletom i slijetanjem, a koja se razvija u okviru ESA (European Space Agency) .

Uzevši u obzir najavu Hyperloop transporta već od 2020. godine, te komercijalizacije Liliuma do 2018. godine nesumnjivo je kako ćemo već u narednih pet godina doživjeti značajne promjene u transportnim tehnologijama, a posebno u cestovnom prijevozu.

Autor: Index.hr
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});