fbpx

VIDEO: Putnički zrakoplov s fuzijskim reaktorom

Autor: Vidi.hr

Industrijski dizajner Oscar Vinals predstavio je koncept nadzvučnog zrakoplova pod nazivom Magnaven, za koji vjeruje da će jednog dana prevoziti 500 putnika brzinom od 1850 km/h, pa će putnicima trebati samo tri sata od Londona do New Yorka.

Magnavenova velika prednost je što će biti potpuno neškodljiv za okoliš jer će mu pogonski sustav pokretati električna energija dobivena od mini fuzijskog reaktora, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Obzirom da tehnologija mini fuzijskih reaktora još ne postoji, ovaj zrakoplov još dugo nećete vidjeti u zraku, no Vinals tvrdi da će zahvaljujući napretku u razvoju fuzijske energije poletjeti kroz najviše 10 do 15 godina.

Mali kompaktni fuzijski reaktori (CFR) jednog bi dana trebali imitirati procese na Suncu unutar kontejnera koji će držati plazmu u elektromagnetskom polju i otpuštati energiju, a jedan takav veličine kamioneta teoretski mogao bi biti dovoljan za napajanje malog grada do 100.000 stanovnika.

Na Vinalsovu žalost, sudeći prema službenim znanstvenim fuzijskim projektima koji su u tijeku, kroz 10 do 15 godina možemo očekivati tek prve “demo” fuzijske reaktore koji će biti malo preveliki da ih ubacujemo u zrakoplove, dok bi kompaktne inačice mogle doći znatno kasnije.

Bez obzira na to, uvijek rado pogledamo ovakva dizajnerska maštarenja jer od njih sve počinje, zar ne?

Autor: Vidi.hr

ZADNJE VIJESTI