fbpx

VIDEO: Volvo Trucks predstavio je svoj SuperTruck Concept Vehicle

Autor: Automania.hr

Volvo Trucks predstavio je svoj SuperTruck Concept Vehicle, najmoderniju i najnoviju generaciju tegljača koji bi uskoro mogli voziti po cesti u svakodnevnom prometu. Nova generacija tegljača ima velike prednosti u odnosu na dosadašnje koji se prodaju.

Razvoj ovog koncepta trajao je pet godina u sklopu ‘U.S. Department of Energy’s SuperTruck programa’ kojim se istražuju nove mogućnosti kamiona u praktičnim uvjetima vožnje. Cilj je prepoloviti potrošnu gortiva i dva puta povećati efikasnost današnijih teških kamiona tegljača koji voze po američkim autocestama.

Volvo Trucks je svojim konceptom nadmašio postavljene ciljeve. Super napredom aerodinamikom, novom konstrukcijom tegljača i novim motorima efikasnost su uspjeli povećati za 88 posto u laboratorijskim uvjetima, dok su praktični testovi vožnje u realnim uvjetima na cesti pokazali bolju efikasnost do 70 posto. Na krovu kabine tegljača postavljeni su solarni paneli koji proizvode struju za osvjetljenje unutrašnjosti.

Okvir tegljača izrađen je iz ultra lakog aluminija, a konstrukcija kabine je izvedena od ugljičnih vlakana te je postignut maksmalan omjer čvrstoće i težine. Novi pristup konstrukciji tegljača smanjio je njegovu težinu za čak 1.450 kg. Novi 11 litarski motor sa 425 KS ima značajno smanjenu potrošnju goriva, čak do 70 posto. No razvoj nije tu stao, već se nastavlja dalje sa SuperTruck II Project-om.

Autor: Automania.hr

ZADNJE VIJESTI