fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Američki predsjednik dobio neograničene ovlasti – 1964.

Autor: dnevno

Prve pucnjeve u američko-vijetnamskom sukobu ispalili su Amerikanci, premda je administracija predsjednika Johnsona tvrdila suprotno.

Američki je Kongres donio poznatu Rezoluciju o Tonkinškom zaljevu (službeni naziv Public Law 88-408) 7. kolovoza 1964. godine. Ta je rezolucija davala predsjedniku Lyndon B. Johnsonu ovlast da u Vijetnamu upotrijebi vojnu silu neograničenog opsega i to bez potrebe službenog objavljivanja rata. Time je predsjednik dobio neograničene ovlasti, jer je mogao po svojoj volji uvesti zemlju u sukob s Vijetnamom i drugim državama Jugoistočne Azije bez prethodnog odobrenja Kongresa.

Navedena rezolucija nosi ime Tonkinškog zaljeva jer je na toj lokaciji pet dana ranije došlo do incidenta u kojem su Amerikanci i Vijetnamci prvi puta zapucali jedni na druge. Tonkinški zaljev veliki je zaljev pred obalom Sjevernog Vijetnama, u koji je američka ratna mornarica dovela je 1964. svoju flotu u izviđanje komunističkog Sjevernog Vijetnama. Incident je izbio kad su se jednom od američkih razarača – USS Maddoxu – približili sjevernovijetnamski torpedni čamci. Kapetan tog razarača, John J. Herrick naredio je da se na Vijetnamce puca ako se približe na manje od 10.000 jardi (9.144 metra). Kad su Vijetnamci to učinili, Amerikanci su doista počeli pucati.

Dakle, prve pucnje u američko-vijetnamskom sukobu ispalili su Amerikanci, premda je administracija predsjednika Johnsona tvrdila suprotno. Tri vijetnamska torpedna čamca počela su zatim progoniti USS Maddox. Amerikanci su pucali na njih svom silom (ispalili su preko 200 granata!). Vijetnamci su ispalili torpeda, ali nijednim nisu uspjeli pogoditi razarač. Jedini pogodak koji su Amerikanci primili bio je jedan projektil kalibra 14,5 mm. U pomoć američkom razaraču došao je nosač aviona USS Ticonderoga koji je poslao 4 aviona na vijetnamske torpedne čamce, pa su oni bili prisiljeni povući se. Sve u svemu, taj je incident dao predsjedniku Johnsonu ispriku da angažira američku vojsku u Vijetnamu, što je odvelo do eskalacije rata.

Autor: dnevno
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});