fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Američki predsjednik po kojem se zove glavni grad Liberije – 1758.

Autor: dnevno

Najpoznatiji događaj koji se vezuje uz Monroev predsjednički mandat jest poruka koju je uputio Kongresu 1823. godine i u njoj iznio teze danas poznate kao Monroeva doktrina.

Američki predsjednik James Monroe rođen je 28. travnja 1758. godine u Virginiji. Kao mladić borio se u Američkom ratu za nezavisnost te bio član Kontinentalnog kongresa. Žestoko se protivio ratifikaciji američkog Ustava, držeći da se suverenitet država-članica ne smije dovoditi u pitanje. Monroe je za predsjednika izabran 1816. godine, kao peti po redu, a odradio je dva mandata.

Najpoznatiji događaj koji se vezuje uz Monroev predsjednički mandat jest poruka koju je uputio Kongresu 1823. godine i u njoj iznio teze danas poznate kao Monroeva doktrina. U njoj je, povodom ustanka južnoameričkih kolonija protiv Španjolske i najava da bi europske sile mogle intervenirati u tom sukobu, utvrdio da se europske sile nemaju pravo miješati u poslove na američkom kontinentu, dok se SAD, s druge strane, nemaju pravo miješati u sukobe u Europi. Tom doktrinom započeo je američki izolacionizam prema europi koji je trajao do Prvog svjetskog rata.

Po predsjedniku Monroeu danas zove glavni grad afričke države Liberije – Monrovia. Naime, tom je gradu dano ime u čast Monroea jer je on podržao plan preseljenja oslobođenih američkih robova natrag u Afriku (na taj je način postavljen temelj države Liberije).

Predsjednik James Monroe bio je posljednji američki predsjednik koji je nosio napudranu periku, trorogi šešir i hlače do koljena s dugim čarapama. Bila je to moda 18. stoljeća, koja je uvelike počela izumirati u doba Francuske revolucije. Ujedno je bio i posljednji predsjednik SAD-a koji nikada nije fotografiran (umro je prije nego je do njegove blizine doprla učinkovita fotografska tehnika).

Autor: dnevno
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});