fbpx
+ AAA -

Auguste de Beauharnais – Napoleonov unuk (1810.)

Autor:

g-_dury_-_portrait_of_dom_augusto_duke_of_leuchtenberg_-_google_art_project

Dana 9. prosinca 1810. rođen je Auguste de Beauharnais, visokopozicionirani aristokrat povezan s Napoleonovom obitelji. Auguste je bio unuk znamenite Jozefine, Napoleonove prve supruge i carice Francuza. Naime, Augusteov otac bio je Eugène de Beauharnais, Jozefinin sin kojeg je Napoleon posvojio te obasuo mnogim titulama i častima. Primjerice, Eugènea je Napoleon imenovao potkraljem Italije, princem od Venecije i državnim nadkancelarom (fr. archichancelier d’État).

Auguste de Beauharnais od oca je naslijedio titule vojvode od Leuchtenberga i princa od Eichstätta. Po majci je Auguste bio unuk prvog bavarskog kralja Maksimilijana I., iz dinastije Wittelsbach. Nakon što se brazilski car Pedro I. oženio Augusteovom sestrom, imenovao ga je, kao svog šogora, vojvodom od Santa Cruza (brazilska titula nazvana prema Santa Cruzu pokraj Ria de Janeira).

Zanimljivo je da se Auguste oženio djevojkom koja nije bila samo princeza, nego i vladajuća kraljica s vlastitom državom. Bila je to Marija II. od Portugala, koja se za Augustea udala 1835. godine. Njoj je tada bilo samo 15 godina, ali je već bila vladajuća kraljica (Auguste je imao 24 godine). Nažalost, on je umro samo dva mjeseca nakon vjenčanja, ne doživjevši ni 25. rođendan. Da se njemu i kraljici rodilo dijete, Auguste bi dobio titulu kralja-supruga Portugala (po portugalskim je običajima princ-suprug postajao kraljem-suprugom tek nakon što bi dobio dijete s vladajućom kraljicom).

Source: Povijest.hr

Autor:

ZADNJE VIJESTI