fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Henning von Holtzendorff – jedan od rijetkih Nijemaca s najvišim činom Grossadmirala – 1853.

Autor: dnevno

Henning von Holtzendorff postao je u Prvom svjetskom ratu zloglasan po zastupanju strategije tzv. neograničenog podmorničkog rata, što je značilo potapanje ne samo vojnih, nego i civilnih brodova.

Na današnji dan 1853. godine rođen je Henning von Holtzendorff, jedan od rijetkih Nijemaca koji su dosegli najviši mornarički čin velikog admirala (njem. Grossadmiral). Naime, taj je čin višestruko rjeđe dodjeljivan nego njemu ekvivalentni čin feldmaršala u kopnenoj vojsci. Primjerice, u Hitlerovom je Trećem Reichu imenovano čak 26 feldmaršala, dok su pritom samo dva čovjeka dobila čin velikog admirala (bili su to Erich Raeder i Karl Dönitz).

Veliki admiral Henning von Holtzendorff dobio je taj čin za vrijeme Prvog svjetskog rata. Osim njega, još su samo dva mornarička časnika dobila taj čin tijekom postojanja Njemačkog Carstva, ako ne računamo vladare i specijalni slučaj princa Heinricha od Pruske, koji je bio brat njemačkog cara Vilima II. (princ Heinrich bio je školovani mornarički časnik i postupno je napredovao po činovima). Od domaćih i stranih vladara čin Grossadmirala ponijeli su – spomenuti njemački car Vilim (Wilhelm) II. i švedski kralj Oskar II. Spomenuta dvojica profesionalnih i nekraljevskih Grossadmirala, osim Henninga von Holtzendorffa, bili su Hans von Koester i Alfred von Tirpitz.

Henning von Holtzendorff postao je u Prvom svjetskom ratu zloglasan po zastupanju strategije tzv. neograničenog podmorničkog rata, što je značilo potapanje ne samo vojnih, nego i civilnih brodova. Nijemci su, nakon njegovog nagovaranja, doista i prihvatili tu strategiju, čime su se uvelike kompromitirali. Naime, Sjedinjene Američke Države, i same pogođene podmorničkim ratom, ušle su u rat protiv Njemačke. Ulazak SAD-a bio je koban za Njemačko Carstvo i učinio je konačnu njemačku pobjedu de facto nemogućom.

Veliki admiral von Holtzendorff umro je ubrzo po završetku Prvog svjetskog rata. Smrt ga je zatekla  1919. godine, u gradu imena Prenzlau u Brandenburgu, između Berlina i Baltičkog mora. U trenutku smrti bio je von Holtzendorff u 67. godini života.

Autor: dnevno
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});