fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Izložba Andyja Warhola s limenkama Campbellove juhe – 1962.

Autor: dnevno

Warholovo se djelo zvalo Campbell's Soup Cans (Limenke Campbellove juhe), a sastojalo se od 32 platna s otisnutim limenkama konzervirane juhe različitih okusa. Premda se radilo o prvoj pop-art izložbi na zapadnoj obali SAD-a, njeno otvaranje nije u to vrijeme proizvelo velik društveni učinak, nego je slavnim postalo tek u retrospektivi.

Dana 9. srpnja 1962. godine otvorena je izložba Andyja Warhola sa znamenitim limenkama Campbellove juhe. Radilo se o prekretnom trenutku u povijesti pop-arta i umjetnosti općenito. Warholovo se djelo zvalo Campbell’s Soup Cans (Limenke Campbellove juhe), a sastojalo se od 32 platna s otisnutim limenkama konzervirane juhe različitih okusa (npr. Cheddar Cheese, Minestrone, Beef, Clam Chowder, Scotch Broth, Consommé i Old-fashioned Tomato Rice). Sva su platna bila dimenzija 510 × 410 milimetara, a na izložbi su ih posložili u jedan red, slično kao na polici u supermarketima. Ta je slavna izložba održana u Galeriji Ferus u kalifornijskom gradu Los Angelesu, a zanimljivo je da je Warholu to ujedno bila prva samostalna umjetnička izložba (u tom je trenutku imao 33 godine). Premda se radilo o prvoj pop-art izložbi na zapadnoj obali SAD-a, njeno otvaranje nije u to vrijeme proizvelo velik društveni učinak, nego je slavnim postalo tek u retrospektivi. Među rijetkima koji su u to vrijeme odlučili kupiti neka od platna s juhama bio je glumac Dennis Hopper, kome je tada bilo samo 26 godina. Platio je za jednu sliku juhe za današnje pojmove vrlo nisku cijenu (prema nekim izvještajima 75, a prema drugima 100 dolara), a to je bilo ujedno i jedno od prvih umjetničkih djela koje je taj glumac nabavio. Andy Warhol tom se prilikom u svakom slučaju nije obogatio. Kasnije su sve 32 slike otkupljene natrag, a danas su izložene u Muzeju moderne umjetnosti (Museum of Modern Art) u New Yorku.

Autor: dnevno
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});