fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Konzervativac Hindenburg pobijedio na izborima za predsjednika Reicha – 1925.

Autor: dnevno

Nevjerojatno je da su komunisti na tim izborima glasali za konzervativnog desničara Hindenburga, samo zato da umjereni katolički kandidat Marx ne bi pobijedio.

Dana 26. travnja 1925. godine održan je završni krug predsjedničkih izbora u Njemačkoj 1925. godine, na kojima se po prvi put u povijesti izravno biralo njemačkog predsjednika. Na izborima je isprva nastupilo čak 17 kandidata, no nitko nije dobio apsolutnu većinu, pa se moralo ići u drugi krug. U drugom krugu, koji je održan na današnji dan, nastupila su tri kandidata:

– feldmaršal Paul von Hindenburg (nezavisni kandidat)

– Wilhelm Marx (kandidat stranke Centar)

– Ernst Thälmann (kandidat Njemačke komunističke partije).

Situacija je bila prilično složena. Naime, katolički političar Wilhelm Marx predstavljao je stranku Centar (njem. Zentrum). Marx je, dapače, do siječnja te godine bio i njemački kancelar. Komuniste je predstavljao poznati Ernst Thälmann, poznat po prilično ekstremnim lijevim stavovima. Stvar je bila u tome što se ljevica podijelila između komunista i socijaldemokrata. Oni su bili u međusobnoj zavadi, što zbog Thälmannovog ekstremnog ljevičarenja, što zbog općeg nepovjerenja između socijaldemokrata kao umjerenih ljevičara i komunista kao krajnjih ljevičara.

Na kraju je došlo do prividno paradoksalne situacije da su umjereni ljevičari (socijaldemokrati) glasovali većinom za katoličkog kandidata Marxa. Naprotiv, komunisti su glasali za konzervativnog desničara Hindenburga, samo zato da Marx ne bi pobijedio. Sve u svemu, Hindenburg je dobio 48,3% glasova i postao je novi njemački predsjednik (njem. Reichspräsident). Katolik Wilhelm Marx bio je drugi i to sa zaostatkom od samo 3% tj. sa 45,3% glasova. Komunistički vođa Ernst Thälmann najgore je prošao, sa samo 6,4% glasova.

Autor: dnevno
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});