fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Kralj Fridrik II. Veliki – njemački vladar koji je od djetinjstva govorio francuski jezik – 1712.

Autor: dnevno

Fridrika II. isprva je odgajala francuska guvernanata - Madame de Rocoulle, tako da je od samog početka života učio francuski jezik.

Dana 24. siječnja 1712. godine rođen je Fridrik II. Veliki, pruski kralj koji je u vojnom pogledu stekao jednu od ključnih uloga u Europi tijekom 18. stoljeća. Osobito je poznatim ostalo njegovo suparništvo s caricom Marijom Terezijom iz dinastije Habsburg, kojoj je oteo Šlesku, jednu od najbogatijih pokrajina. Zanimljivo je da su Fridrik i Marija Terezija zavladali svojim zemljama gotovo istodobno (oboje 1740. godine), a slično su dugo vladali (oboje do 1780-ih godina). Fridrik II. Veliki rođen je u Berlinu, i to u tamošnjem Gradskom dvorcu (Stadtschloss). Ta raskošna građevina, jedna od nekoć najvećih u Berlinu, u međuvremenu je srušena (teško je oštećena bombardiranjem u Drugom svjetskom ratu, a zatim su je istočnonjemačke komunističke vlasti potpuno srušile i sagradile na njenom mjestu Palaču republike u sasvim drugačijem stilu). U današnje vrijeme Gradski dvorac se rekonstruira na njegovom starom mjestu, a Palača republike uklonjena je. Zanimljivo je da je Fridrika II. isprva odgajala francuska guvernanata – Madame de Rocoulle. Tako je mladi Fridrik II. od samog početka života učio francuski jezik. Tijekom svog dugogodišnjeg kraljevanja Fridrik II. uspio je uvelike proširiti granice svoje države, dodavši joj Šlesku i znatan dio tadašnje Poljske, uključujući Zapadnu Prusku, Varmiju (Ermland) i područje oko grada Chełmna (tzv. Kulmerland). Mnoga od tih područja ostala su zatim dugogodišnjim pruskim/njemačkim posjedima, sve do Hitlerovog pada na kraju Drugog svjetskog rata. Fridrik II. bio je jedan od glavnih uzora Adolfu Hitleru, koji je u svojim radnim prostorijama običavao držati portret toga kralja.

Autor: dnevno
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});