fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Krunska princeza Victoria – buduća kraljica Švedske – 1977.

Autor: dnevno

Osim titule krunske princeze, Victoria nosi i titulu vojvotkinje od Västergötlanda, koja se odnosi na pokrajinu smještenu na jugozapadu Švedske. Godine 2010. udala se krunska princeza Victoria za Daniela Westlinga, svog nekadašnjeg osobnog trenera.

Dana 14. srpnja 1977. godine rođena je princeza Victoria od Švedske, prijestolonasljednica tj. krunska princeza i vjerojatna buduća švedska kraljica. Otac joj je današnji švedski kralj Karlo XVI. Gustav, a po njegovoj liniji ona pripada dinastiji Bernadotte, potekloj od Napoleonovog maršala Jeana Bernadottea (taj je maršal u 19. stoljeću bio izabran za švedskog kralja). Po jednoj liniji krunska princeza Victoria potječe i od znamenite britanske kraljice Viktorije, čija je imenjakinja. Osobito je zanimljivo da po jednoj svojoj baki, rođenoj pod imenom Alice Soares de Toledo, Victoria dijelom posjeduje i brazilsko podrijetlo. Osim titule krunske princeze (šved. Kronprinsessan), Victoria nosi i titulu vojvotkinje od Västergötlanda (šved. Hertiginna av Västergötland), koja se odnosi na pokrajinu smještenu na jugozapadu Švedske. Västergötland u prijevodu znači otprilike „zemlja zapadnih Gota“, a u njoj se nalazi i veliki švedski grad Göteborg (drugi grad po broju stanovnika u Švedskoj, odmah iza Stockholma). Godine 2010. udala se krunska princeza Victoria za Daniela Westlinga, svog nekadašnjeg osobnog trenera. Tom je ženidbom on postao švedskim princem i vojvodom od Västergötlanda. S obzirom da krunska princeza Victoria ima mlađeg brata, njen dolazak na položaj prijestolonasljednice predstavljao je novost u švedskoj i općoj europskoj praksi. Naime, ranije je u europskim monarhijama redovito postojala praksa po kojoj su muška djeca vladara imala prednost pri nasljeđivanju prijestolja. U Victorijinoj je mladosti taj običaj promijenjen tako da je uvedena apsolutna primogenitura, po kojoj prijestolje nasljeđuje najstarije vladarevo dijete, bez obzira na spol.

Autor: dnevno
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});