fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Najpoznatiji dvoboj u američkoj povijesti – 1804.

Autor: dnevno

Uz obalu rijeke Hudson, nasuprot otoku Manhattanu, tadašnji potpredsjednik SAD-a Aaron Burr ubio je u dvoboju pištoljima bivšeg ministra financija Alexandera Hamiltona. Razlog dvoboju bilo je suparništvo tih dvaju političara.

Dana 11. srpnja 1804. godine dogodio se najpoznatiji dvoboj u američkoj povijesti, u kojem je tadašnji potpredsjednik SAD-a Aaron Burr ubio bivšeg ministra financija Alexandera Hamiltona. S obzirom na visok politički profil obojice sudionika, bila je riječ i o jednom od najpoznatijih smrtonosnih dvoboja u cjelokupnoj ljudskoj povijesti.

Aaron Burr i Alexander Hamilton prethodno su tijekom niza godina bili oštri suparnici, a njihov je sukob dosegao vrhunac tijekom izborne kampanje za guvernera savezne države New York 1804. godine. U to su vrijeme dvoboji bili zakonom zabranjeni, no u praksi su se i dalje održavali (Hamilton je, primjerice, sudjelovao čak u desetak dvoboja tijekom života). Velik dio dvoboja razrješavao se bez ubijanja, dogovorom suparnika, te je zapravo predstavljao simbolično pitanje obrane časti. Na spomenuti je dvoboj Burr izazvao Hamiltona, koji se uredno odazvao. Za lokaciju dvoboja odabrano je mjesto pokraj New Yorka, kod Weehawkena u američkoj saveznoj državi New Jersey. Riječ je o lokaciji smještenoj tik uz obalu rijeke Hudson, i to nasuprot otoku Manhattanu. Suparnici i njihovi sekundanti doplovili su čamcima s Manhattana na tu lokaciju, smještenu u nenaseljenom području. Hamilton je iz svog pištolja vjerojatno pucao prvi, navodno u zrak (nije poznato je li to učinio namjerno tj. da časno poštedi Burra, ili je jednostavno promašio). Burr je zatim svojim pucnjem pogodio Hamiltona u donji dio abdomena. Ozljeda se pokazala smrtonosnom, a Hamilton je preminuo već sljedećeg dana. Burr je zbog toga bio optužen za ubojstvo, no slučaj nikada nije razriješen u sudnici.

Autor: dnevno
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});