fbpx
+ AAA -

Najveća bitka između Engleske i Škotske (1513.)

Autor:

Znamenita bitka između Engleske i Škotske kod Flodden Fielda dogodila se dana 9. rujna 1513. godine. Prema broju angažiranih trupa bila je to najveća bitka u povijesti ratova između tih dviju država. U njoj je poginuo škotski kralj James (Jakov) IV. iz dinastije Stewart (Stuart), što je bio posljednji slučaj pogibije nekog kralja u bitki na području Velike Britanije.

Bitka kod Flodden Fielda dogodila se u neposrednoj blizini škotsko-engleske granice, s engleske strane i samo nekoliko kilometara od pograničnog gradića Coldstreama te rijeke Tweed (koja na tom području čini granicu između Engleske i Škotske). Ukupno se u Bitki kod Flodden Fielda sukobilo čak oko 60.000 ljudi, pri čemu je Škota bila nešto više. Engleske su trupe ipak nadjačale Škote, a u pokolju koji je uslijedio poginuo je velik broj vodećih škotskih aristokrata.

Osim spomenutog škotskog kralja Jakova IV. poginuli su: nadbiskup Alexander Stewart (tadašnji škotski lord kancelar), biskup George Hepburn, desetak škotskih grofova (earlova) i još desetak škotskih lordova. Engleski pobjednički vojskovođa Thomas Howard, koji je imao titulu grofa od Surreya, nagrađen je nakon te bitke obnovom prethodne najviše obiteljske titule obitelji Howard, one vojvode od Norfolka (engl. Duke of Norfolk), koju njegovi nasljednici drže čak i danas.

Source: Povijest.hr

Autor:

ZADNJE VIJESTI