fbpx
+ AAA -

Patentiran traktor gusjeničar (1904.)

Autor:

gusjenicar

Vozilo koje se kreće primjenom lančastih traka, nazvanih gusjenice, po kojima voze njegovi kotači naziva se gusjeničar.  Prva ideja o takvom vozilu pripisuje se engleskom piscu i izumitelju Richardu Lovellu Edgeworthu (1744. – 1817.). Prvi patent za gusjeničara prijavio je Britanac sir George Cayley. Bilo je još nekoliko zapisa o sličnim vozilima, ali prvi komercijalni uspjeh postigao je Amerikanac Alvin Lombard. On je 1901. patentirao parnu mašinu s gusjenicama za izvlačenje drva iz šuma. Takvih je mašina proizvedeno više od 80.

Njegovu je licencu 1903. kupio Benjamin Holt (1849. – 1920.), osnivač poduzeća Holt Manufacturing Company. On je patentirao 24.11.1904. traktor gusjeničar koji je ubrzo našao široku primjenu, od poljoprivrede do ratovanja. Holtovo poduzeće ujedinilo se 1925. s  poduzećem C. L. Best Tractor Company i tako je nastala poznata kompanija Caterpillar Tractor Company. Tko je prvi rabio naziv gusjenica (engl. caterpillar) za sustav lančastih traka, nije jasno. Naime, i Britanci i Amerikanci tvrde da su u tome prvi. 

Razvojem traktora gusjeničara u vojne svrhe, Britanci su razvili tenk i prvi put ga upotrijebili već u Prvom svjetskom ratu. 

Piše: Marsela Alić

 

Source: Povijest.hr

Autor:

ZADNJE VIJESTI