fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Početak Bitke kod Galipolja – stratišta herojskih Australaca i Novozelanđana – 1915.

Autor: dnevno

Pri kopnenoj invaziji Galipolja osobito su angažirane bile australske i novozelandske snage, organizirane kao Australski i novozelandski armijski korpus. Mnogi pripadnici tog korpusa poginuli su kod Galipolja.

Dana 25 travnja 1915. godine započela je kopnena faza Bitke kod Galipolja, jednog od najznačajnijih okršaja u Prvom svjetskom ratu. Poluotok Galipolje (tur. Gelibolu) nalazi se s jugozapadne strane Dardanela, strateški izvanredno važnog tjesnaca koji povezuje Sredozemno s Crnim morem. U Prvom svjetskom ratu snage Antante pokušale su kroz Dardanele napasti Istanbul, prijestolnicu njima neprijateljskog Osmanskog Carstva. Isprva su pokušavali mornaričkim napadom osigurati prolaz ratnih brodova kroz Dardanele, no zbog uspješnog osmanskog otpora odlučili su se zatim na spomenutu kopnenu invaziju Galipolja. Pri tome su osobito angažirane bile australske i novozelandske snage, organizirane kao Australski i novozelandski armijski korpus (engl. Australian and New Zealand Army Corps – ANZAC), čiji su mnogi pripadnici poginuli na Galipolju.

U spomen na poginule i ranjene vojnike u Australiji i Novom Zelandu svake se godine obilježava Dan Anzaca upravo 25. travnja, i to kao jedan od najvažnijih državnih praznika u tim zemljama. Sveukupni napori Antante kod Galipolja, unatoč golemim žrtvama, ostali su bez uspjeha (na osmanskoj se strani pri obrani istaknuo, između ostalih, kasniji turski predsjednik Mustafa Kemal-paša Atatürk). U Australiji i Novom Zelandu Bitka kod Galipolja simbolizira zbog svega navedenog osim ljudske požrtvovnosti također i besmisao ratovanja.

Autor: dnevno
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});