fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Princeza Ksenija Petrović-Njegoš – najmlađa kći jedinog crnogorskog kralja – 1960.

Autor: dnevno

Ksenija se nikada nije udavala, premda su postojale mnoge glasine o njenim zarukama za pripadnike europskih kraljevskih i carskih dinastija. Primjerice, trebala se udati za tadašnjeg vladajućeg srpskog kralja Aleksandra Obrenovića, no odbila ga je.

Dana 10. ožujka 1960. godine umrla je Ksenija Petrović-Njegoš, crnogorska princeza. Bila je najmlađa kći prvog i jedinog crnogorskog kralja Nikole Petrovića-Njegoša i njegove supruge Milene Vukotić. Ksenija je imala čak osam sestara i tri brata, a izvanredno je dobro bila povezana s ostalim europskim kraljevskim obiteljima. Naime, njena najstarija sestra udala se za budućeg srpskog kralja i postala je majkom kralja Aleksandra Karađorđevića. Dvije sljedeće Ksenijine sestre udale su se za dvojicu ruskih velikih knezova, čime su postale pripadnicama ruskog carskog dvora. Ksenijina sestra Jelena, pak, udala se za budućeg talijanskog kralja, a kasnije je, osim talijanskom kraljicom, proglašena čak i caricom Etiopije i kraljicom Albanije. Ksenija se nikada nije udavala, premda su postojale mnoge glasine o njenim zarukama za pripadnike europskih kraljevskih i carskih dinastija. Primjerice, trebala se navodno udati za tadašnjeg vladajućeg srpskog kralja Aleksandra Obrenovića, no odbila ga je, što je izazvalo diplomatske probleme između Srbije i Crne Gore. Određeno se vrijeme spominjala i mogućnost Ksenijine udaje za jednog od ruskih velikih knezova, kao što su bile učinile dvije njene sestre. Nadalje, postojale su i glasine o njenim zarukama za grčke prinčeve Nikolu, Jurja ili Andriju (oca današnjeg supruga britanske kraljice). Popularnom potencijalnom udavačom zacijelo su je činile njene spomenute dinastičke veze, bogat miraz, a osobito njena ljepota. Unatoč svim mogućnostima za zaruke, princeza Ksenija odlučila je ne udavati se. U svojim tridesetim godinama doselila se u Pariz, a nakon pada crnogorske monarhije u tom je francuskom velegradu trajno ostala živjeti. Poživjela je sve do 1960. godine, a preminula je u Parizu u prilično visokoj 79. godini života, nadživjevši svu svoju braću i veliku većinu svojih sestara.

Autor: dnevno
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});