fbpx
+ AAA -

Prvi general poginuo u Drugom svjetskom ratu (1939.)

Autor:

Dana 10. rujna 1939. poginuo je njemački general Wilhelm Fritz von Roettig, koji je time postao prvi general ubijen tijekom Drugog svjetskog rata. Imao je čin SS-Brigadeführera i policijskog generala (njem. Generalmajor der Ordnungspolizei). Čin SS-Brigadeführera pripadao je generalskim činovima u SS-u i odgovarao je činu general-bojnika u njemačkim oružanim snagama (njem. Wehrmacht).

Roettig je pripadao organizaciji SS-Verfügungstruppe, oružanom krilu nacističke paravojne organizacije Schutzstaffel (poznatije po kratici SS), iz koje se kasnije razvio notorni Waffen-SS. U to su vrijeme oružane snage SS-a bile relativno malobrojne te su uglavnom bile niže kvalitete od jedinica Wehrmachta. Pokazale su fanatičnu hrabrost, ali im je nedostajalo adekvatno vojno znanje te im je oprema u pravilu bila lošija od one regularne vojske.

Von Roettig je poginuo u Poljskoj, samo devet dana nakon početka rata. Ubijen je kad su poljske trupe uhvatile u zasjedi njegov automobil i napale ga teškim strojnicama. Sljedeći poginuli general u Drugom svjetskom ratu bio je Poljak Józef Kustroń, koji je ubijen 16. rujna iste godine, tj. samo sedam dana nakon von Roettiga.

Piše: Boris Blažina

Source: Povijest.hr

Autor:

ZADNJE VIJESTI