fbpx

Prvi kralj koji je posjetio Antarktiku i postao svjetski prvak u jedrenju – 1937.

Autor: dnevno

Današnji norveški kralj Harald V. osvojio je zlatne medalje na svjetskom i europskom prvenstvu u jedrenju. Rodio se samo nekoliko godina uoči izbijanja Drugog svjetskog rata, a kad je Hitlerova Njemačka napala Norvešku morao je privremeno pobjeći iz zemlje.

Na današnji dan 1937. godine rođen je Harald V., kralj Norveške koji i danas kraljuje u toj državi. Potječe iz sjevernonjemačke dinastije Schleswig-Holstein-Sonderburg-Glücksburg, koja zapravo predstavlja granu dinastije Oldenburg. Zanimljivo je da je dinastija Oldenburg bila jedna od najuspješnijih u europskoj povijesti po broju prijestolja na koja se uspela. Naime, tijekom vremena vladali su Ruskim Carstvom, Danskom, Norveškom, Švedskom, Grčkom, Islandom i još brojnim malim državicama u Njemačkoj.

Harald V. rođen je u mjestu Skaugum pokraj Osla, samo nekoliko godina uoči izbijanja Drugog svjetskog rata. Kad je Hitlerova Njemačka napala Norvešku imao je mali Harald samo tri godine. Nijemci su navodno pokušali bombardiranjem ubiti njegovog djeda kralja. Harald je s majkom morao pobjeći u susjednu Švedsku (majka mu je bila švedska princeza), a zatim su se sklonili u SAD-u. Veći dio Drugog svjetskog rata proveo je Harald u Sjedinjenim Američkim Državama, gdje se kao dječak čak družio s predsjednikom Franklinom D. Rooseveltom. Prilikom predsjednikove četvrte inauguracije stajao je iza njega pri polaganju predsjedničke prisege.

Kraljem je Harald V. postao 1991. godine, nakon smrti svog oca. Zanimljivo je da je Harald V. osvojio zlatne medalje na svjetskom i europskom prvenstvu u jedrenju. Dapače, europsko prvenstvo osvojio je kad je već bio okrunjeni kralj Norveške. Harald V. ujedno je i prvi vladajući kralj u svjetskoj povijesti koji je posjetio Antarktiku, što je učinio početkom 2015. godine (Norveška polaže pravo na veliki dio Antarktike, zvan Zemlja kraljice Maud).

Autor: dnevno

ZADNJE VIJESTI