fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Prvi uspon na Mont Aiguille i nastanak alpinizma – 1492.

Autor: dnevno

Mont Aiguille nalazi se u francuskom predalpskom području i smatra ga se jednim od čuda prirode pokrajine Dauphiné. Njegova vršna strma stijena visoka je nekoliko stotina metara, čime se markantnošću ističe ne samo u lokalnim, nego i u europskim okvirima.

Dana 26. lipnja 1492. godine izveden je uspon na strmu francusku planinu Mont Aiguille, što je bio jedan od prvih dokumentiranih alpinističkih pothvata u povijesti. Uspon je predvodio Antoine de Ville, plemić i službenik francuskog kralja Karla VIII. iz dinastije Valois. Zanimljivo je da je njemu poduzimanje te ekspedicije naredio navodno upravo kralj Karlo VIII. u vrijeme kad je boravio u tom kraju. Antoine de Ville posjedovao je ugledne titule vlastelina od Domp-Juliena i Beaupréa (franc. seigneur de Domp-Julien et de Beaupré) te kapetana od Montélimara (franc. capitaine de Montélimar), a sa sobom je na ekspediciju poveo svog kapelana, lakaja i još nekoliko osoba, od kojih su neki vjerojatno bili sluge. Mont Aiguille nalazi se u francuskom predalpskom području i smatra ga se jednim od čuda prirode pokrajine Dauphiné. Riječ je o planini čiji gornji dio nalikuje okomitoj stijeni koja završava gotovo horizontalnim platoom. Nadmorska visina vrha Mont Aiguillea iznosi 2.085 metara, a njegova vršna strma stijena visoka je nekoliko stotina metara, čime se markantnošću ističe ne samo u lokalnim, nego i u europskim okvirima. Za uspon na takvu stijenu Antoine de Ville morao je upotrijebiti prilično složenu improviziranu alpinističku opremu, a navodno je sa sobom zbog toga vodio izrađivača ljestvi, drvodjelju, pa čak i klesara. Sljedećeg dana nakon osvajanja Mont Aiguillea na njega su se uspeli također i brojni plemići te uglednici iz tog kraja (spomenuti majstori za klesarstvo i drvodjelstvo koje je vodio Antoine de Ville vjerojatno su izradili solidan put prema vrhu).

Autor: dnevno
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});