fbpx
+ AAA -

Prvo presađivanje srca obavljeno u Africi (1967.)

Autor:

786px-Coronary_artery_bypass_surgery_Image_657C-PH

Prvo uspješno presađivanje srca izveo je rano ujutro trećeg prosinca 1967. južnoafrički kirurg Christiaan Barnard. Prije toga je nekoliko godina eksperimentirao presađujući srca životinjama. Više od 50 pasa u tom je razdoblju dobilo presađena srca. Barnardu je pri prvoj operaciji na ljudima asistirao njegov brat, Marius Barnard. Barnard je prije operacije procijenio da je šansa za uspjeh 80 %.

Operacija je obavljena u Cape Townu u Južnoafričkoj Republici, trajala je 9 sati i oko nje je bilo angažirano 30 ljudi. Novo srce dobio je pacijent Louis Washkansky, 54-godišnji Južnoafrikanac, koji je patio od šećerne bolesti i neizlječivog oboljenja srca. Srce je uzeto od mlade djevojke Denise Darvall, koja je prethodnog dana doživjela nesreću pri prelaženju ulice i pretrpjela oštećenje mozga koje ju je ostavilo moždano mrtvom (moždana smrt je konačni i nepovratni prestanak funkcije mozga te reanimacije više nije moguća). Nažalost, iako je novo srce proradilo, Washkansky je umro 18 dana kasnije od upale pluća.

Barnard je iduće godine izveo još jednu transplantaciju srca, ali je ovaj put pacijent poživio 19 mjeseci nakon operacije. Danas oko 70 % pacijenata poživi još 5 ili više godina nakon presađivanja srca.

Piše: Boris Blažina

Source: Povijest.hr

Autor:

ZADNJE VIJESTI