fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Rođen princ Andrew, vojvoda od Yorka – 1960.

Autor: dnevno

Vrlo je zanimljivo, a pomalo i neobično, da posljednjih čak deset vojvoda od Yorka nije proslijedilo dalje tu titulu na svoga sina. Čak ni današnji vojvoda od Yorka - princ Andrew - nema muških potomaka pa će titula s njime ponovno izumrijeti.

Na današnji dan 1960. godine rođen je princ Andrew, mlađi brat današnjeg britanskog prijestolnasljednika Charlesa (princa od Walesa). Princ Andrew posjeduje titulu vojvode od Yorka (duke of York), koja postoji već više od šest stoljeća i jedna je od najuglednijih u Velikoj Britaniji uopće. Dobila je naziv po Yorku u sjevernoj Engleskoj, a u razdoblju Rata ruža jedna grana engleske kraljevske dinastije nosila je naziv York, upravo po vojvodi od Yorka (druga grana nosila je naziv Lancaster, po vojvodi od Lancastera).

Titula vojvode od Yorka obično je dodjeljivana mlađem bratu engleskog kralja ili prijestolonasljednika, kao što je i danas slučaj s princom Andrewom, koji je mlađi Charlesov brat. Slično su i u drugim državama postojale titule koje su se dodjeljivale prvenstveno mlađoj braći monarha. Primjerice, u Francuskoj je titula vojvode od Orléansa otprilike imala sličnu ulogu kao titula vojvode od Yorka u Engleskoj. U Italiji je često u tu svrhu korištena titula vojvode od Aoste.

Vrlo je zanimljivo, a pomalo i neobično, da posljednjih čak deset vojvoda od Yorka nije proslijedilo dalje tu titulu na svoga sina. Naime, svi su ti vojvode ili umrli bez nasljednika koji bi ih nadživio, ili su osobno postali kraljevima, pa je njihova titula vraćena kruni. Čak ni današnji vojvoda od Yorka – princ Andrew – nema muških potomaka pa će titula s njime ponovno izumrijeti (osim ako mu se u međuvremenu ne rodi sin). Princ Andrew za sada ima dvije kćeri: princezu Beatrice i princezu Eugenie, koje mu je rodila poznata Sarah Ferguson.

Autor: dnevno
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});