fbpx

Rusko Carstvo prodalo Aljasku Amerikancima za 7,2 milijuna dolara – 1867.

Autor: dnevno

Tek su Amerikanci počeli upotrebljavati naziv Aljaska za čitavo to prostranstvo.

Prodaja Ruske Amerike (tadašnji naziv za Aljasku) Sjedinjenim Američkim Državama dogovorena je 30. ožujka 1867. godine. Poticaj za prodaju potekao je od Rusa, koji su se željeli riješiti teško branjivog udaljenog teritorija. Naime, na sjeveru Tihog oceana Ruse su tada ugrožavali Britanci, koji su posjedovali prostore današnje Kanade. K tome, Ruskom Carstvu bila su potrebna novčana sredstva.

Prodaju je dogovarao ruski poslanik u SAD-u, koji se zvao Eduard Stoeckl, a s američke strane pregovarač je bio William Seward, tadašnji američki državni tajnik.  Kao cijena za prodaju Aljaske dogovoren je iznos od 7,2 milijuna dolara. Nakon kupnje Amerikanci su počeli upotrebljavati naziv Aljaska za čitavo to prostranstvo, dok su Rusi većinom koristili naziv Ruska Amerika.

U SAD-u nisu svi odobravali takvo bacanje novca na teritorij na dalekom sjeveru. Neki su i ismijavali Sewardov potez i nazivali ga Sewardova budalaština (engl. Seward’s Folly), a Aljasku Sewardova ledenica (engl. Seward’s icebox).

Ipak, vrijeme je pokazalo da je kupnja Aljaske bila dobar potez. SAD je dobio teritorij od oko 170 milijuna hektara, za koji se pokazalo da sadrži brojna prirodna bogatstva.

Autor: dnevno

ZADNJE VIJESTI