fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Spriječen bijeg francuske kraljevske obitelji u Varennes – 1791.

Autor: dnevno

Kralj Luj XVI., kraljica Marija Antoaneta, njihova djeca, kao i kraljeva sestra, preobukli su se u službenike navodne ruske barunice, koju je glumila markiza de Tourzel (guvernanta kraljevog sina). Svi su se zajedno kočijom uputili potajice iz Pariza prema granici, gdje su se namjeravali sastati sa svojim pristalicama rojalistima.

Dana 21. lipnja 1791. godine spriječen je bijeg francuske kraljevske obitelji iz zemlje. Radilo se o jednom od najdramatičnijih događaja iz razdoblja Francuske revolucije, a neuspjeli je bijeg imao teške posljedice za kralja i kraljicu. Naime, kako se bijeg ne bi ponovio, nad njima je zatim uveden stroži nadzor, sličniji zatvoreništvu nego ranije. Dapače, bijeg je poslužio radikalnijem dijelu revolucionara da dokaže kako kralj nema povjerenje u tadašnji režim, kojem je osobno još uvijek bio na čelu (Francuska je tijekom prvih triju godina revolucije bila kraljevina s Lujem XVI. na prijestolju). Kralj je zbog bijega mogao biti optužen za svojevrsnu izdaju vlastite države. Operativno je bijeg bio organiziran uz pomoć švedskog diplomata grofa Axela von Fersena te nekadašnjeg francuskog premijera baruna de Breteuila. Kralj Luj XVI., kraljica Marija Antoaneta, njihova djeca, kao i kraljeva sestra, preobukli su se u službenike navodne ruske barunice, koju je glumila markiza de Tourzel (guvernanta kraljevog sina). Svi su se zajedno kočijom uputili potajice iz Pariza prema granici, gdje su se namjeravali sastati sa svojim pristalicama rojalistima. Cilj ime je bio gradić Montmédy, uporište rojalista, kod današnje belgijsko-francuske granice i nedaleko od Luksemburga. Međutim, spomenutog 21. lipnja 1791. godine prepoznao ih je francuski građanin Jean-Baptiste Drouet, tako da je obitelj uhićena kod gradića Varennesa, oko 40 kilometara prije cilja prema kojem su bili krenuli. Varennes je postao svjetski poznatim mjestom zbog tog povijesnog incidenta. Nalazi se samo oko 25 kilometara od znamenitog Verduna, upravo na području koje je kasnije podnijelo strahovita razaranja tijekom Prvog svjetskog rata. Kraljevska obitelj nakon uhićenja u Varennesu kočijama je odvedena natrag u Pariz i stavljena je pod stroži nadzor.

Autor: dnevno
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});