fbpx
+ AAA -

Tritsch-Tratsch-Polka iz serijala o Jamesu Bondu (1858.)

Autor:

pjimage

Austrijski skladatelj Johann Strauss mlađi (1825. – 1899.) proveo je sezonu 1858. u Pawlowsku kod Sankt Peterburga izvodeći koncerte čitavo ljeto. Bečke kazališne novine objavile su kako je slavni skladatelj u Rusiji skladao nekoliko djela, a među njima je bila brza polka “Tritsch-Tratsch” (čita se trič – trač) i zaista znači trač.  

Johann Strauss pojavio se te godine u humorističkom časopisu Tritsch-Tratsch u rubrici Bečke poznate ličnosti. On je bio prva poznata osoba čija je karikatura objavljena u tom časopisu, koji je dobio naziv po istoimenoj komediji Johanna Nestroya iz 1833. godine. To ga je potaklo na skladanje polke zanimljivog naziva. Navodno je Johann Strauss htio pokazati kako Austrijanci zaista previše vole tračati.

Polka je doživjela praizvedbu 24. studenog 1858. u Beču, u gostioni Zum großen Zeisig (njem. Kod velikog čiška, vrsta ptice), gdje su se često izvodila popularna glazbena djela. Nakon nekoliko dana Kazališnim novinama objavljena je kritika: “Već se godinama nije pojavila plesna skladba takve svježine, humorističkog tona i pikantne instrumentalizacije.” Notni zapisi ove popularne polke razgrabljeni su u samo nekoliko sati nakon početka prodaje. 

Na filmskom platnu polka Tritsch-Tratsch mogla se čuti u serijalu o Jamesu Bondu. Godine 1979. izašao je film Operacija svemir. Roger Moore u ulozi Jamesa Bonda vozi se gondolom po Veneciji. Nakon što ga napadnu neprijatelji, on pretvara gondolu u amfibiju i njome se vozi preko Trga svetog Marka na opće čuđenje brojnih turista. U podlozi za to vrijeme svira upravo Straussova polka Tritsch-Tratsch. 

https://www.youtube.com/watch?v=cUX2Mj4SN7o

Piše: Marsela Alić

 

 

Source: Povijest.hr

Autor:

ZADNJE VIJESTI