fbpx

Usvojen prvi britanski proračun kojim se nastojalo smanjiti razlike između bogatih i siromašnih – 1910.

Autor: dnevno

Za usvajanje tog proračuna osobito su se zalagala dva člana tadašnje britanske vlade: David Lloyd George i Winston Churchill.

Na današnji dan 1910. usvojen je prvi redistribucijski budžet u Velikoj Britaniji tj. prvi državni proračun kojim se nastojalo smanjiti razlike u distribuciji bogatstva između bogatih i siromašnih građana. Taj je proračun nazvan i Narodnim proračunom (People’s Budget), a usvojila ga je vlada britanskog premijera H. H. Asquitha. Tu su vladu činili pripadnici Liberalne stranke, a za usvajanje spomenutog proračuna osobito su se zalagala dva člana kabineta: David Lloyd George (tadašnji ministar financija) i Winston Churchill. Po funkciji je Churchill u vrijeme proguravanja tog proračuna bio predsjednik Odbora za trgovinu (President of the Board of Trade), što je bila pozicija slična ministru trgovine (nekoć je taj položaj nosio i titulu „prvog lorda trgovine“). Međutim, nekoliko mjeseci prije usvajanja proračuna došao je Churchill na još višu poziciju – onu britanskog ministra unutarnjih poslova.

Redistribucijski proračun uveo je do tada neviđene poreze na bogatstvo, a prikupljena sredstva korištena su za jačanje socijalnog sektora. Konzervativci, koji su u parlamentu bili oporba vladajućoj Liberalnoj stranci, kritizirali su nove mjere, a spomenutu dvojicu ministara – Lloyda Georgea i Churchilla – nazivali su „strašnim blizancima“ (Terrible Twins).

Autor: dnevno

ZADNJE VIJESTI