fbpx

Velika Britanija vratila Hong Kong Kini – 1997.

Autor: dnevno

Komunistička Kina prihvatila Hong Kong po sistemu jedna država, dva sustava, tj. dozvolila je da Hong Kong i dalje ima kapitalistički sustav.

Prvoga srpnja 1997. Velika Britanija predala je suverenitet nad Hong Kongom Narodnoj Republici Kini. Razlog za vraćanje Hong Konga Kini bilo je u tome što je veći dio njegovog teritorija Velika Britanija stekla 1898. ugovorom o 99-godišnjem najmu. Taj je najam istekao 1997. i stoga je došlo vrijeme da se ugovor ispoštuje. Ceremonija predaje počela je još u noći prethodnog dana (30. lipnja) kad je princ Charles održao oproštajni govor u ime kraljice Elizabete II. Te je noći održan vatromet, a u ponoć je spuštena britanska zastava uz zvuke himne God Save the Queen. Slijedeći dan Hong Kong je službeno prešao u kineske ruke. Podignuta je kineska zastava i odsvirana kineska državna himna. Prisutan je bio i britanski premijer Tony Blair, koji je postao premijerom niti dva mjeseca prije, i kineski predsjednik Jiang Zemin.

Princ Charles ukrcao se na kraljevsku jahtu Britannia i isplovio iz Hong Konga zajedno s dotadašnjim britanskim guvernerom Chrisom Pattenom (kasniji poznati povjerenik EU, s titulom lorda Pattena) i njegovom obitelji. Komunistička Kina prihvatila je Hong Kong po sistemu jedna država, dva sustava, tj. dozvolila je da Hong Kong i dalje ima kapitalistički sustav. I do danas je Kina zadržala neke specifične britanske običaje u Hong Kongu. Npr. u svim se školama i dalje uči engleski jezik, a vozila voze lijevom stranom ceste (u ostatku Kine desnom).

Autor: dnevno

ZADNJE VIJESTI