fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Vođa tajne organizacije Secret du Roi francuskog kralja Luja XV. – 1781.

Autor: dnevno

Organizacija Secret du Roi (hrv. Kraljeva tajna) imala je izvorno navodno 32 člana. Vodio ju je markiz de Ruffec, a u njoj su bile još neke vrlo poznate osobe iz francuske povijesti.

Dana 16. kolovoza 1781. godine umro je francuski plemić Charles-François de Broglie, poznat pod titulom markiz de Ruffec. Zanimljiv je po tome što je bio vođa tajne organizacije francuskog kralja Luja XV. zvane Secret du Roi (hrv. Kraljeva tajna). Ta je organizacija služila kralju kao tajni dio njegove diplomatske službe (kroz nju su provođeni postupci i dogovori za koje javnost nije trebala doznati).

Markiz de Ruffec pripadao je uglednoj obitelji de Broglie, koja je posjedovala titulu vojvode i paira u Francuskoj (najviša moguća titula do koje je moglo doći francusko plemstvo, ali i titulu kneza (princa) Svetog Rimskog Carstva . Otac markiza de Ruffeca bio je prvi vojvoda de Broglie i maršal Francuske. Kasnije je jedan vojvoda de Broglie dobio i Nobelovu nagradu.

Jedno je vrijeme markiz de Broglie bio službeni francuski veleposlanik u Poljskoj. Organizacija Kraljeva tajna imala je izvorno 32 člana. Vodio ju je markiz de Ruffec, a u njoj su bile još neke vrlo poznate osobe iz francuske povijesti: Pierre de Beaumarchais (poznati urar, špijun, poduzetnik, revolucionar i autor proslavljenih kazališnih komada o seviljskom brijaču Figaru) te Chevalier d’Eon (diplomat i transvestit). Jedna od početnih akcija Kraljeve tajne bio je pokušaj da se francuskog princa de Contija dovede na poljsko kraljevsko prijestolje.

Moguće je da je markiz de Ruffec imao ključnu ulogu na povijesni razvoj svijeta kakvog danas poznajemo. Naime, on je organizirao večeru u Metzu na kojoj su mladog markiza de Lafayettea uvjerili da je ustanak Amerikanaca protiv Britanaca (Američki rat za nezavisnost) opravdan. Dakako, Lafayette je kasnije postao jedan od vodećih američkih vojskovođa. Markiz de Ruffec je organizirao i Beaumarchaisov pothvat slanja velikih količina oružja i opreme američkim ustanicima. Sve te akcije uvelike su pomogle ostvarenje nezavisnosti SAD-a.

Autor: dnevno
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});