fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Vojvoda od Albe i Medine Sidonije – najbogatiji aristokrat u Španjolskoj – 1756.

Autor: dnevno

José María Álvarez de Toledo imao je na kraju života golemu kolekciju od devet vojvodskih titula, dvije kneževske (prinčevske) titule, 14 titula markiza te čak 20 grofovskih titula. Njegova supruga u povijesti je osobito poznatom postala kao Maja na slikama znamenitog Francisca Goye.

Dana 16. srpnja 1756. godine rođen je José María Álvarez de Toledo, vojvoda od Albe i Medine Sidonije. U njegovoj se osobi spojilo nekoliko najuglednijih aristokratskih titula iz španjolske povijesti. Naime, rodio se kao sin markiza od Villafrance (šp. Marques de Villafranca), a od rođenja je imao titulu vojvode od Fernandine (šp. Duque de Fernandina), koja se tradicionalno dodjeljivala nasljedniku glavnog člana obitelji Villafranca. Očevu je titulu markiza od Villafrance José María naslijedio u dobi od 17 godina, čime je postao glava spomenute kuće. Oženio se 1775. godine najbogatijom nasljednicom u Španjolskoj – Maríom del Pilar Teresom Cayetanom de Silva Alvarez de Toledo – koja je ubrzo zatim naslijedila golemo bogatstvo kuće Alba (vojvode od Albe bili su među najbogatijim aristokratima u Španjolskoj pa i cijeloj Europi). Tim je brakom José María postao po supruzi ujedno i vojvodom od Albe (šp. Duque de Alba), a dobio je i niz drugih vojvodskih titula koje su je pratile. Inače, njegova supruga u povijesti je osobito poznatom postala kao Maja na slikama znamenitog Francisca Goye. José María i njegova supruga bili su daleko najbogatiji aristokratski bračni par u Španjolskoj. K tome svemu, ubrzo nakon vjenčanja naslijedio je José María od svog rođaka i titulu vojvode od Medine Sidonije, koja je uz titulu vojvode od Albe bila najuglednija u Španjolskoj. U njegovoj su osobi time ujedinjene dvije najbogatije španjolske aristokratske kuće: Alba i Medina Sidonia. José María Álvarez de Toledo imao je na kraju života golemu kolekciju od devet vojvodskih titula (Fernandina, Montalto, Bivona, Alba, Olivares, Montoro, Huéscar, Galisteo i Medina Sidonia), dvije kneževske (prinčevske) titule, 14 titula markiza te čak 20 grofovskih titula. Nažalost, preminuo je u dobi od samo 39 godina, a nakon njegove smrti ta se golema baština raspala jer nije imao muških potomaka.

Autor: dnevno
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});