fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });
+ AAA -

Vojvoda od Bouillona i posljednji princ od Sedana (1605.)

Autor:

frederic_maurice_de_la_tour_dauvergne_duke_of_bouillon_painted_by_johann_valentin_tischbein_ca_1750

Dana 22. listopada 1605. rođen je Frédéric-Maurice de La Tour d’Auvergne, suvereni vojvoda od Bouillona i posljednji princ od Sedana. Vukao je podrijetlo od moćnih dinastija Bourbon, Lorraine, Montmorency i Savoja, a po izravnoj je muškoj liniji pripadao dinastiji La Tour d’Auvergne, jednoj od najuglednijih u Franuskoj. Ta je dinastija, naime, na francuskom dvoru posjedovala rang tzv. stranih prinčeva (fr. Princes étrangeres), a posjedovala je i vlastiti suvereni teritorij (svojevrsnu vlastitu nezavisnu državicu sličnu današnjem Lihtenštajnu).

Država dinastije La Tour d’Auvergne zvala se Vojvodstvo Bouillon, a nalazila se na području današnje belgijsko-francuske granice. Zbog svog su suverenog statusa pripadnici te dinastije mogli ulaziti u ravnopravne brakove sa svim drugim europskim suverenim dinastijama, uključujući carske i kraljevske.

Frédéric-Maurice de La Tour d’Auvergne posjedovao je i Kneževinu Sedan (fr. Principauté de Sedan), koja je također imala suvereni status (status sličan današnjim nezavisnim državama), a nalazila se tik do spomenutog Vojvodstva Bouillon. Prijestolnica Kneževine Sedan bila je u znamenitom dvorcu Sedan (fr. Château de Sedan). Budući da je taj dvorac predstavljao važno strateško uporište, Francuzi su spomenutog posljednjeg princa prisilili da im prepusti Kneževinu Sedan.

Zauzvrat je on dobio francuske titule vojvode od Albreta (fr. Duc d’Albret) i vojvode od Chateau-Thierryja (fr. Duc de Chateau-Thierry), kao i titule grofa od Auvergnea i Évreuxa. Njegov brat bio je znameniti francuski maršal Henri de la Tour d’Auvergne, poznatiji kao vikont de Turenne, jedan od najslavnijih vojskovođa u cjelokupnoj francuskoj povijesti.

Source: Povijest.hr

Autor:
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});