OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Zašto je posljednja francuska carska obitelj pokopana u katoličkom samostanu u Engleskoj? – 1873.

Autor: dnevno

Gradić Farnborough, u kojem danas leže posmrtni ostaci posljednje francuske carske obitelji, nalazi se jugozapadno od Londona. Posljednja francuska carica ondje je dala podići benediktinski samostan (Samostan sv. Mihaela) koji funkcionira i danas, a predstavlja važno središte katoličanstva u Engleskoj.

Na današnji dan 1873. godine umro je nekadašnji francuski car Napoleon III. Bonaparte. On je bio nećak prvog francuskog cara Napoleona Bonapartea, a carem Francuza postao je 1852. godine. Potrebno je napomenuti da Napoleon III. nije umro u Francuskoj, nego u Engleskoj. Naime, nakon poraza u Francusko-pruskom ratu (1870. – 1871.) zarobljen je i svrgnut. Otišao je zatim u egzil u Englesku, gdje je živio do smrti 1873. godine (ukupno manje od dvije godine).

Napoleon III. u Engleskoj je živio u dvorcu zvanom Camden Place, smještenom nedaleko od Londona. Taj se dvorac nalazi u mjestu Chislehurst, koje danas funkcionira gotovo kao predgrađe Londona. Riječ je o lokaciji samo desetak kilometara udaljenoj od londonskog Tower Bridgea, i to otprilike u smjeru Dovera.

Nakon smrti je Napoleon III. isprva bio pokopan u katoličkoj crkvi sv. Marije (Saint Mary) u spomenutom Chislehurstu, no kasnije je njegova supruga, bivša carica Eugénie, dala podići Samostan sv. Mihaela u Farnboroughu pokraj Londona, kamo su preneseni carevi ostaci. U istom je samostanu pokopan i njihov prerano preminuli sin Napoléon Eugène (carski prijestolonasljednik koji je umro u dobi od samo 23 godine). Napokon je u tom samostanu pokopana i carica Eugénie.

Gradić Farnborough, u kojem danas leže posmrtni ostaci posljednje francuske carske obitelji, nalazi se jugozapadno od Londona, u smjeru Winchestera, Salisburyja i Southamptona (gotovo na suprotnu stranu od spomenutog Chislehursta). Eugénie je ondje dala podići benediktinski samostan (Samostan sv. Mihaela) koji funkcionira i danas. Taj samostan predstavlja važno središte katoličanstva u Engleskoj, a nije ga teško posjetiti kad se vozi po autocesti M3 iz Londona prema Winchesteru ili Southamptonu.

Autor: dnevno

ZADNJE VIJESTI