fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Zašto je posljednja francuska carska obitelj pokopana u katoličkom samostanu u Engleskoj? – 1873.

Autor: dnevno

Gradić Farnborough, u kojem danas leže posmrtni ostaci posljednje francuske carske obitelji, nalazi se jugozapadno od Londona. Posljednja francuska carica ondje je dala podići benediktinski samostan (Samostan sv. Mihaela) koji funkcionira i danas, a predstavlja važno središte katoličanstva u Engleskoj.

Na današnji dan 1873. godine umro je nekadašnji francuski car Napoleon III. Bonaparte. On je bio nećak prvog francuskog cara Napoleona Bonapartea, a carem Francuza postao je 1852. godine. Potrebno je napomenuti da Napoleon III. nije umro u Francuskoj, nego u Engleskoj. Naime, nakon poraza u Francusko-pruskom ratu (1870. – 1871.) zarobljen je i svrgnut. Otišao je zatim u egzil u Englesku, gdje je živio do smrti 1873. godine (ukupno manje od dvije godine).

Napoleon III. u Engleskoj je živio u dvorcu zvanom Camden Place, smještenom nedaleko od Londona. Taj se dvorac nalazi u mjestu Chislehurst, koje danas funkcionira gotovo kao predgrađe Londona. Riječ je o lokaciji samo desetak kilometara udaljenoj od londonskog Tower Bridgea, i to otprilike u smjeru Dovera.

Nakon smrti je Napoleon III. isprva bio pokopan u katoličkoj crkvi sv. Marije (Saint Mary) u spomenutom Chislehurstu, no kasnije je njegova supruga, bivša carica Eugénie, dala podići Samostan sv. Mihaela u Farnboroughu pokraj Londona, kamo su preneseni carevi ostaci. U istom je samostanu pokopan i njihov prerano preminuli sin Napoléon Eugène (carski prijestolonasljednik koji je umro u dobi od samo 23 godine). Napokon je u tom samostanu pokopana i carica Eugénie.

Gradić Farnborough, u kojem danas leže posmrtni ostaci posljednje francuske carske obitelji, nalazi se jugozapadno od Londona, u smjeru Winchestera, Salisburyja i Southamptona (gotovo na suprotnu stranu od spomenutog Chislehursta). Eugénie je ondje dala podići benediktinski samostan (Samostan sv. Mihaela) koji funkcionira i danas. Taj samostan predstavlja važno središte katoličanstva u Engleskoj, a nije ga teško posjetiti kad se vozi po autocesti M3 iz Londona prema Winchesteru ili Southamptonu.

Autor: dnevno
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});