fbpx

Legendarni osječki Fićo pridružio se kockastom ludilu

Autor: Index.hr

OSIJEK - Jedna od najpoznatijih scena iz ratnog ljeta '91. je kako na ulici u Osijeku tenk još uvijek formalno jugoslavenske, ali zapravo velikosrpske armije, nesmiljeno gazi Fiću crvene boje.

Iako je 40 tona teži tenk “treće vojne sile u Europi” skašio Fiću kao od šale, a Hrvatska u to vrijeme bila bez oružja i vojske, izložena agresiji izvana i pobuni iznutra, okupirana i žestoko napadana, ta scena je u svima nama probudila prkos, pa čak i ponos.

Bili smo ponosni na njegovog gazdu, koji ga je onako kulerski ostavio ispred tenka, iako je znao da time ostaje bez auta, ali smo još ponosniji bili na crvenog Fiću, koji je časno pao u borbi protiv neusporedivo nadmoćnije sile i tako položio svoj limeni život na oltar hrvatske domovine.

Osječani su ovu scenu ovjekovječili instalacijom s crvenim Fićom i tenkom na mjestu gdje se dogodio sraz Davida i Golijata i koja je ubrzo postala jedna od gradskih znamenitosti.

Međutim, povodom plasmana Hrvatske u finale SP-a i ludila koje je zbog toga zahvatilo zemlju, Fićo je (djelomično) promijenio svoju glasovitu boju i osvanuo u kockastom crveno-bijelom uzorku.

Autor: Index.hr

ZADNJE VIJESTI