fbpx

SEKA IZETBEGOVIĆ: Zbog Titovog rastrošnog vođenja bitke za ranjenike zdravstvo u BiH još uvijek grca u dugovima!

Autor: Dnevno.ba

KONJIC - Profesorica Sebija Izetbegović tijekom jučerašnje predavanja na tribini Foruma žena SDA u Konjicu osvrnula se i na, kako je rekla, “licemjernu i neprimjerenu proslavu tzv. Bitke za ranjenike”, koja se održavala istovremeno u tridesetak kilometara udaljenoj Jablanici

Ja ne znam šta ti ljudi u Jablanici danas slave?! Ne slave valjda rasipničko, bahato i nedomaćinsko, a slobodno mogu reći kriminalno, poslovanje i rukovođenje tadašnjeg komunističkog vojnog i medicinskog menadžmenta, predvođenog samozvanim maršalom Josipom Brozom tijekom takozvane Bitke za ranjenike. Od posljedica takvog ponašanja, i nepotrebnih gubitaka, bosanskohercegovačko zdravstvo se još uvijek oporavlja.

Pod krinkom takozvane Bitke za ranjenike opljačkano je i otuđeno tisuće i tisuće tona medicinskog i sanitetskog materijala, skupocjene opreme, koja je, umjesto kao pomoć ranjenicima, tifusarima i drugim ugroženim kategorijama, vojnim i civilnim žrtvama rata, iskorištena za privatno bogaćenje, ili je, često, zbog neadekvatnog i nestručnog i nesavjesnog rukovanja završilo u rijeci Neretvi”.

Ona je naglasila da umjesto da se tijekom bitke za ranjenike štedilo na medicinskom materijalu, lijekovima, zavojima, infuzijama, plahtama, čaršafima, pidžamama, štakama, noćnim posudama, oni su se bez kontrole trošili, ili otuđivali da bi kasnije završili ili na crnom tržištu ili u privatnim klinikama, povlaštene “komunističke medicinske mafije”.

To je razlog i tu se kriju uzroci zbog kojih je bosanskohercegovačko zdravstvo desetljećima grcalo u ogromnim dugovima i gubitcima, koji su se mjerili milijardama maraka. “Tek nakon sloma komunizma i dolaska na čelo medicinskih institucija čestitih, stručnih kadrova SDA, dugovanja su smanjena na nekoiko stotina milijuna, a u mom mandatu su skoro potpuno sanirana”.

“Ustaljena je bila praksa da se recimo tifusarima dnevno dijelilo po četvrt hljeba i decilitar mlijeka, dok su teži ranjenici, pogotovo amputirci, imali čak dva obroka. Jedan tifusar, izvjesni Boško, svjedočio je kako su ogromne količine di-di-ti praška završile u privatnim džepovima komunističke vrhuške. Treba li govoriti da medicinski materijal nije nabavljan na tenderima?” – upitala je doktorica Izetbegović.

Na kraju je citirala dijelove iz terenskog istraživanja doktora Safeta Čibe provedenog od 1992. do 1994. godine koji je citirao tajnu depešu talijanskog Crvenog križa u kojoj stoji da je “izvjesna Jovanka Budisavljević zlopotrebljavala službeno sanitetsko vozilo sa oznakama Crvenog križa da bi dolazila kod frizera u oslobođeni Prozor!”

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI