fbpx

Danas je Dan zaljubljenih, parovi širom svijeta slave ljubav

Autor: Dnevno.ba

Parovi širom svijeta 14. veljače proslavljaju Dan Svetog Valentina koji je poznatiji kao Dan zaljubljenih. Iako je ovaj dan postao komercijalni praznik, bit je na ljubavi i zahvalnosti.

Običaj je da na današnji dan zaljubljeni poklanjaju jedni drugima male znakove pažnje poput cvijeća, čokoladica i plišanih igračaka. Zbog toga su i ulice brojnih gradova širom svijeta, ali i naše države pune prodavača koji zaljubljenima nude balone u obliku srca, plišane mede na kojima su napisane emotivne poruke i druge prigodne poklone koje su u znaku Valentinova.

Dan zaljubljenih će biti obilježen i u brojnim kafićima i restoranima koji su za zaljubljene parove pripremili posebnu ponudu u vidu romantičnih večera i zabava.

Postoje brojne priče o početku proslavljanja Valentinova. Prema jednoj legendi, za vrijeme Rimskog carstva Klaudije I je zabranio svim vojnicima da se žene ili zaručuju kako bi bili što bolji na ratištima, ne bi osjećali nostalgiju i željeli provoditi vrijeme sa svojim porodicama. Ipak, svećenik Valentin odlučio je krišom ispunjavati želje vojnika i ženio ih je sve dok car nije saznao. Valentin je zarobljen, bačen u tamnicu i pogubljen 14. februara. Nakon toga proglašen je svecem i katolici su redovno obilježavali ovaj dan u njegovu čast.

Prema crkvenim podacima, sveti Valentin bio je prvi biskup grada Terni u Umbriji koja se nalazi stotinu kilometara od Rima. Zaređen je kada je imao 22 godine. Pogubljen je u 63. godini te je pokopan na mjestu gdje je u IV stoljeću podignuta crkva, da bi početkom 17. stoljeća bila sazidana katedrala. u Ternijskog katedrali se i danas čuva tijelo ovog sveca.

Praznik Sveti Valentin je od davnina obilježavan 14. februara, tj. dan prije paganskog rimskog blagdana bogova Pana, Fauna i Luperka – tj. paganskog praznika plodnosti. Povezanost sv. Valentina uz pitanja ljubavi potječe iz legende o braku mlade kršćanke s rimskim legionarom, koji je iz ljubavi prema njoj također postao kršćanin. Tokom priprema za brak oboje su nasmrt oboljeli, a svetac je njihov brak blagoslovio dok su njih dvoje umirali u samrtnom zagrljaju na bračnoj postelji.

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI