fbpx

FOTO: Bjelčić promoter Potkozarja u Italiji

Autor: Dnevno.ba

TORINO - U Torinu je završeno ovogodišnje izdanje ’Salone del Gusto’. Da podsjetimo, to je najveći svjetski događaj koji okuplja male proizvođače tipičnih proizvoda.

Ovogodišnja petodnevna manifestacija okupila je čuvare biodiverziteta i promotere lokalnoodrživog razvoja iz preko 150 zemalja širom svijeta. I ove godine, Bosnu i Hercegovinu su zastupali delegati tri konvivijuma, lokalna ogranka međunarodnog pokreta Slow Food osnovanog 1986. godine – Slow Food Goražde, Slow Food Trebinje i Slow Food Potkozarje Podgrmeč.

Samo s Balkana sudjelovalo je oko 200 predstavnika od preko 5000 predstavnika iz cijelog svijeta. Tako su mnogobrojni posjetitelji mogli probati slatko Gliko iz Permeta, Albanije, svinjske proizvode svinje iz Bazne u Rumunjskoj ili zeleni sir iz Bugarske, crvenu Bukovsku papriku, slatko od divljih smokava te vino Stanušina iz Makedonije, rakiju od Crvene ranke iz Srbije te divlje maslinovo ulje s brda Mahal u Izmiru, da pomenemo samo neke.

Boje Bosne i Hercegovine branili su slatko od šljive Požegače iz Ustikoline, grah Poljak iz Trebinja te kukuruz Bjelčić iz Kozarske Dubice. Brašno ovog kukuruza sa PG Drobnjak iz Velikog Dvorišta, zajedno s trebinjskim Stodancem upotrebljeno je za pripremu posebnog menija u interpretaciji sarajevskog chefa Nihada Mameledžije. Degustaciju je popratila i edukativno-promotivna radionica na kojoj su posjetioci imali priliku se upoznati s njihovom poviješću, načinima upotrebe i, nažalost, postupnom iščezavanju i padanju u zaborav.

Uzroci ovakvog stanja su brojni i ukazuju na nepravične poljoprivredno-prehrabmene lance u kojima svi sudjelujemo.

Slow Food već godinama dokazuje da ne pruža podršku pukom očuvanju hrane i tradicionalnih prehrambenih vještina kao dijela jedinstvenog kulturnog nasljeđa ili folklora. Slow Food se nameće, što se moglo utvrditi i na nizu konferencija i radionica koje su se dešavale usporedo sa sajmom promotivno-prodajnog tipa, kao globalni forum u kojem se traži afirmiranje istinske demokracije u prehrani, kao odgovor na postojeće agroindustrijske monopole, i iskorak prema odlukama na lokalnom nivou koji su u uskoj međupovezanosti sa ekološkim integritetom zajednica kojima pripadamo.

ALESSANDROVARGIU.com

„Naredni korak za Slow Food Potkozarje Podgrmeč kao i kolege iz Trebinja je“, kako navodi Snježana Đuričić, aktualni voditelj Slow Food Potkozarje Podgrmeč, „okupljanje proizvođača starih sorti kukuruza zainteresiranih za udruživanje u cilju valorizacije proizvoda i plasmanu na tržište“.

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI