fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

FOTO: Festival dječije poezije „Pjesnici regije – Milica Radovanović, Lav Lukić i Marija Pejčić“

Autor: Dnevno.ba

MOSTAR - U dvorištu Ćorovića kuće u Mostaru održana je druga večer festivala dječije poezije pod nazivom „Pjesnici regije – Milica Radovanović, Lav Lukić i Marija Pejčić“. Milica, Lav i Marija su troje mladih pjesnika koji su u prethodnoj godini ostvarili veliki uspjeh u poetskom stvaralaštvu. Konkretnije, dobitnici su nagrada na mnogim festivalima.

„Trenutno volim da pišem pjesme o pravdi, moralu, temama koje već dolaze sa 18 i više godina. Mada volim da pišem i zavičajne pjesme, posebno o mom ognjištu i korijenovima.“, kazala je mlada pjesnikinja Milica Radovanović.

„Moja inspiracija su, uglavnom, sami ljudi, prožeto malo kroz moje raspoloženje u trenutku pisanja. Prosto, hvatam događaje iz moje najbliže sredine, jer najveći lopovi su, iskreno, pisci. Oni vide šta se dešava oko njih, čak i u njihovom najbližem svijetu i samo to predoče na papir. Bez obzira što možda nije najveći konkurs na kojem sam bio, Mostar ima svoje posebno mjesto u mom srcu“, istakao je mladi pjesnik Lav Lukić, iz Beograda.

Marija Pejčić je kazala da najviše piše o muzici, jer svira violinu koja je pored poezije njena najveća ljubav.

„Planiram nastaviti sa pisanjem, i nekad u budućnosti ako uspijem skupiti sredstva napisati i knjigu. Osvajala sam mnoge nagrade, ali najdraža mi je ona koju sam osvojila ovdje u Mostaru. Riječ je o prvoj nagradi na Šantićevom festivalu za pjesmu posvećenu pjesniku Aleksi Šantiću, a sve mi nagrade mi predstavlju veliku motivaciju za daljne pisanje“, objasnila je Marija Pejčić.

Prisutnima se u uvodnom dijelu obratio generalni sekretar SPDK „Prosvjeta“ Goran Kosanić, koji je uručio pomenutim pjesnicima knjigu Alekse Šantića „Ostajte ovdje“. Kosanić je naglasio da je „Mostarsko ljeto“ manifestacija koja je trebala gradu Mostaru.

„Zahvaljujući direktoru Centra za Kulturu i ostalim organizatorima, manifestacija „Mostarsko ljeto“ ponovo je pokrenuta. Mi smo počašćeni sa tim, da smo od prve godine nakon prekida, sudionici u istoj. Siguran sam da će ova manifestacija prerasti u još veću, iako je i sada na zavidnom nivou. Ovo je nešto prelijepo, dugotrajno i ono što je potrebno našem gradu“, poručio je Kosanić.

Pored Marije, Lava i Milice, prisutne je svojim stihovima počastila i Hana Dizdarević. Program je vodila mostarska pjesnikinja Ivana Kosorčić, a u muzičkom dijelu programa nastupile su Josipa, Ivana i Darija.

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});