fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

FOTO: Najavljujemo film na SFF-u koji se jednostavno ne propušta

Autor: Dnevno.ba

SARAJEVO - Svjetska premijera dokumentarnog filma “Gledati istini u oči”, autorice Vesne Marić, snimljenog u produkciji Radio-televizije Bosne i Hercegovine, bit će održana 14. 08. u 12.30 u Cinema Cityju, u selekciji BH Film 24. Sarajevo Film Festivala.

“Moj život je sjajan i moćan i beskrajan” – kaže Edna Šunjić na kraju filma “Gledati istini u oči”.

Izjava je snažna kada je izgovori bilo tko, a pogotovo ako je to Edna, mlada Sarajka sa Down sindromom.

Pored Edne Šunjić, film prati i Senku Hajrić, koja boluje od Prader Willi sindroma, i otkriva sudbine i živote djece i odraslih, invalida i onih s poteškoćama u razvoju , i govori o tome kakvu i koliku pomoć im njihov grad Sarajevo nudi… ili ne.

Uz pokoju izjavu aktualnih političara iz radio intervjua, borci za prava invalida u filmu pojašnjavaju situaciju u Sarajevu. Jedan zaključak se itekako nameće: ne može se očekivati mnogo od općine, grada ili države. Prema tome, treba se boriti za svoj bolji život, ili bolji život svog djeteta, sam i biti uporan u nalaženju onog što je potrebno, u Sarajevu ili bilo gdje u svijetu.

Tako Edna, naravno, uz pomoć svoje porodice, vodi ispunjen, aktivan život i osvaja zlatne medalje na Specijalnoj Olimpijadi u Austriji. Tako Senka, uz pomoć ljudi iz cijelog svijeta koji su slali donacije, uspijeva dobiti kosu platformu s kojom može savladati stepenice i izaći iz kuće u svojim invalidskim kolicima.

Scenarij i režiju filma potpisuje Vesna Marić. Film je sniman tijekom 2017. i 2018, godine u produkciji Dokumentarno-suvremenog programa Radio-televizije Bosne i Hercegovine. Direktor fotografije Vanja Ban, ton Alen Ališah, muzika Ashar Kurtović, montaža Zlatko Šćeta.

Urednica filma za BHT 1 je Antonela Pehar Šimunović.

“Raduje me da s ovim dokumentarnim ostvarenjem nastavljamo dosadašnji niz uspješnih koprodukcija, jer je riječ o filmu koji već u procesu svog nastanka postiže cilj: redateljica i cijela ekipa su uspjeli poboljšati život jedne od junakinje filma koja treba pomoć. Preostaje nam da vidimo na koje će sve načine ovaj film potaći pojedince i društvo da nastave stvarati sredinu u kojoj nam je svima udobno i u kojoj imamo priliku pokazati najbolje od sebe”, ističe Antonela Pehar Šimunović.

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});