fbpx

FOTO: Održan Internacionalni festival folklora u Bijelom Polju kod Mostara

Autor: Dnevno.ba

BIJELO POLJE - Na stadionu O.Š. „Bijelo Polje“ Potoci, održan je Internacionalni festival folkora “Čuvari tradicije 2018”, odnosno, “IV bjelopoljski dani folklora - Mostar 2018”. Organizatori festivala su: Kulturno umjetnička društva (KUD) „Bijelo Polje“, “Turističkog udruženja Sjever” - Potoci, Udruženja za očuvanje tradicije i razvoj kulturno-umjetničkog stvaralaštva (UTIKUS) „Bašlija“ - Sarajevo.

„Ovo je 70. godišnjica rada KUD-a ‘Bijelo Polje’. Ujedno je ovo, po prvi put, nešto što želimo da pokažemo svijetu, a to je da možemo zajedno živjeti u kulturi. U politici ne znamo kako je, ali u kulturi znamo – najljepše i najbolje. Najbolje osobe i prijatelji su stigli ovdje iz Europe i Azije. Festivalski odbor, ove godine, je dodijelio priznanje pojedincima i institucijama koji doprinose očuvanju i njegovanju kulture našeg naroda u BiH. Po prvi put dodijeljujemo priznanje za zaštitu kulture našeg naroda Mimar 2018. Preko 400 sudionika je stiglo u Bijelo Polje, u naš Mostar, našu BiH, da spoje ljude, da prednost daju kulturi i da pokažu dio kulturne tradicije svog naroda i svoje zemlje“, naglasio je Miralem Gluhović, predsjednik KUD-a „Bijelo Polje“.

Sudionici festivala stigli su iz gradova širom Bosne i Hercegovine, kao i Albanije, Crne Gore, Srbije, Slovačke, Turske i Rumunije. Ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK Rašid Hadžović, istakao je zadovoljstvo dolaskom gostiju iz različitih krajeva, kako regije, tako i drugih zemalja, koji imaju za cilj da nam pokažu svoje bogatstvo.

„Ovaj događaj je svakako vrijedan pažnje, što je ministarstvo obrazovanja, kulture, nauke i sporta HNŽ-a prepoznalo. Ipak, kao što i sam naslov „Čuvari tradicije“ kaže, kulturno umjetnička društva su čuvari naše tradicije i onaj ko ne poštuje svoju tradiciju, jednostavno, ne poštuje ni sebe. Drago mi je da imamo entuzijaste koji rade, ulažu svoje slobodno vrijeme i energiju da nam na visoko kvalitetan način omoguće da uživamo u igrama koje su se nekad igrale na ovim prostorima. Naravno, ja se nadam da će naše igre uvijek biti u srcima svih nas, i onih koji poštuju tradiciju, i da ćemo uspjeti dugo godina očuvati ovu tradiciju“, poručio je ministar Hadžović.

Voditelj programa bio je Enver Šadinlija, jedan od najpopularnijih radio i televizijskih voditelja na našim prostorima, koji je kazao da je jako lijepo što se jedan ovakav događaj održava. Posebno je lijepo, navodi Šadinlija, kada je isti na ovako visokom nivou, uz puno učesnika sa raznih strana svijeta i program koji je sasvim sigurno zanimljiv publici.

„Mislim da je ovo nešto što treba da se održava, ali isto tako smatram da su i kulturno umjetnička društva u BiH, možda, najljepši vid okupljanja mladih ljudi, jer nauče ono što treba da znaju, a to je da cijene, da poštuju, da vole svoju tradiciju i svoje običaje, da ih čuvaju i da ih pokazuju po svijetu kao divni ambasadori naše narodne baštine“, istakao je Šadinlija.

Internacionalnom festivalu folklora prisustvovao je veliki broj posjetitelja koji su sa zadovoljstvom gledali večerašnji spoj plesa, muzike i zabave, te uživali u istom.

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI