fbpx

FOTOUBOD: U Tuzli se srušio dio zgrade bivšeg DTV Partizan

Autor: Fena

TUZLA - Dio zgrade nekadašnjeg Društva za tjelesni odgoj Partizan u tuzlanskom naselju Kreka srušio se danas usljed dotrajalosti. Prema riječima mještana, prava je sreća da nitko nije nastradao, jer se srušio dio objekta uz prometnu cestu kojom svakodnevno prolazi veliki broj građana i učenika.

Vrijedan objekt

Zgrada koja je izgrađena u vrijeme Austrougarske monarhije bila je epicentar sportskog i društvenog života ovog dijela Tuzle.Objekt je bio u funkciji sve do 1995. godine, kada je naredbom Tajništva za narodnu obranu općine Tuzla izuzeta za potrebe izbjegličkih općina i skladištenje humanitarne pomoći.

Iako je po prestanku ratnih djelovanja, i nakon napuštanja privremenih korisnika, zgrada u skladu sa spomenutom naredbom trebala biti obnovljena i vraćena mještanima Kreke, to nikada nije urađeno.

Prije dvije godine Udruženje građana Kreka, koje neprekidno djeluje 40 godina, tražilo je i od Općinskog vijeća Tuzla dobilo jednoglasnu podršku za inicijativu o adaptaciji zgrade i pretvaranju u muzej, dom za sport i društvene aktivnosti, ambulantu i druge sadržaje, ali u praksi se nije uradilo ništa. Stručnjaci tvrde da je zgrada vrijedan objekt iz oblasti kulturno-povijesnog naslijeđa i to nulte kategorije, ali to do onih koji odlučuju o ulaganju novca nije došlo.

Apeli

DTV Partizan Kreka u prijeratnom razdoblju dobitnik je najviših priznanja bivše zajedničke države za razvoj i afirmaciju fizičke kulture i sporta i kotiralo je kao jedno od najmasovnijih. Odavde su potekli brojni bh. vrhunski gimnastičari, košarkaši, rukometaši, atletičari, stolnotenisači i drugi sportaši i reprezentativci.

Unatoč svemu, apeli stanovnika Kreke da se dom renovira i vrati građanima na korištenje nisu urodili plodom, a današnjim rušenjem potpuno je dovedena u pitanje njihova želja da ponovo imaju na raspolaganje kompleks sportskih terena i zgradu za društvene potrebe. Mnogi Tuzlaci vijest o rušenju zgrade dočekali su sa žaljenjem i nostalgijom, a stariji Krečani plačući su razgledali ruševinu.

Autor: Fena

ZADNJE VIJESTI